Home » D:News » A fost descifrat secretul salturilor gibonilor

A fost descifrat secretul salturilor gibonilor

Publicat: 12.08.2011
A fost descifrat secretul salturilor gibonilor
Secretul din spatele abilităţii cu care gibonii se deplasează în salturi printre liane şi ramuri este pe cît de simplu, pe atât de eficace. Concluzia specialiştilor a venit în urma unui studiu de anvergură dedicat modalităţii de deplasare unice a gibonilor, comparativ cu celelalte specii de maimuţe.

Gibonii, care îşi petrec aproape toată viaţa între ramurile copacilor, sunt capabili să acopere distanţe de până la 10 metri prin intermediul salturilor şi balansărilor în care se ajută de braţele lor supradimensionate.

Recent, cercetătorii au descoperit că secretul salturilor gibonilor rezidă în tehnica de deplasare, care constă doar în mişcări de extensie şi arcuire extrem de fluide.

Braţele flexibile acţionate de musculatura puternică a umerilor şi pieptului permit gibonilor să-şi propulseze trupurile prin aer pe distanţe de patru ori mai mari decât cele acoperite de un gimnast, care se ajută de acelaşi tip de mişcări.

Gibonii se pare că au atins un optim evolutiv. Sunt îndejuns de mari şi puternici pentru a acoperi în salturi distanţe atât de mari, şi îndeajuns de mici şi uşori pentru a nu se răni în situaţia în care ratează o liană şi se prăbuşesc de la înălţime„, adaugă dr. James Unserwood, din cadrul Royal Veterinary College din Hatfielld, Marea Britanie, coordonatorul acestor studii.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase