Prima pagină D:News

Oamenii au deprins arta gătitului acum 1,9 milioane de ani

Redactia Descopera.ro | 08.24.2011 | ● Vizualizări: 78
Omul găteşte de aproape 2 milioane de ani     no tags + zoom
Galerie foto (1)

Primul dintre strămoşii omului modern care a stăpânit arta gătitului a fost Homo erectus, care a trăit în urmă cu 1,9 milioane de ani, susţine un studiu american publicat recent.

Abilitatea de a găti şi de a procesa alimentele i-a făcut pe Homo erectus, pe oamenii de Neanderthal şi pe Homo sapiens să evolueze şi să se diferenţieze de cimpanzei şi de alte primate, susţin cercetătorii de la Harvard.

Bazându-se pe o analiză a ADN-ului, a dimensiunii molarilor şi a indicelui de masă corporală în rândul primatelor non-umane, a oamenilor moderni şi a 14 hominizi dispăruţi, acest nou studiu sugerează că Homo erectus ştia să gătească, aducând noi dovezi în susţinerea acestei ipoteze.

Prepararea alimentelelor cu ajutorul uneltelor şi a focului a permis consumul mai multor calorii şi la reducerea timpului necesar pentru obţinerea hranei şi pentru consumul acesteia. Cu timpul, dimensiunile molarilor s-au redus, iar masa corporală a indivizilor crescut.

În rândul primatelor, animalele cu masa corporală mai mare au molarii mai mari şi petrec mai mult timp mâncând. Maimuţele antropoide similare oamenilor petrec aproximativ 48% din timpul zilei mâncând. Conform studiului cercetătorilor de la Harvard, Homo erectus şi homo neanderthalensis petreceau 6,1% şi, respectiv, 7% din timpul unei zile mâncând, în timp ce oamenii moderni dedică doar 4,7% din orele unei zile acestei activităţi.

"Timpul petrecut de oameni mâncând şi dimensiunile molarilor sunt ieşite din comun în comparaţie cu celelalte primate, iar această diferenţă începe să devină observabilă la începutul Pleistocenului", afirmă cercetătorii, referindu-se la perioada care a început acum aproximativ 2,5 milioane de ani şi care s-a încheiat acum 11.700 de ani.

Nu este exclus ca tehnica gătitului să fi fost descoperită de alte specii care au trăit în Africa cu puţin înainte de homo erectus, afirmă cercetătorii, precum homo habilis sau homo rudolfensis.

În orice caz, instrumentele şi comportamentul necesar pentru a susţine cultura preparării alimentelor, care este astăzi necesară pentru supravieţuirea pe termen lung, existau în cultura umană în perioada în care a trăit homo erectus, strămoşii noştri deprinzând această tehnologie înainte de a părăsi Africa.

Sursa: France24

Tag-uri: gatit | homo erectus | preistorie | om