Home » D:News » Un râu imens a fost descoperit la 4 kilometri sub fluviul Amazon!

Un râu imens a fost descoperit la 4 kilometri sub fluviul Amazon!

Un râu imens a fost descoperit la 4 kilometri sub fluviul Amazon!
Publicat: 26.08.2011
Cercetătorii brazilieni au făcut o descoperire incredibilă: sub fluviul Amazon, la 4.000 de metri adâncime, circulă un alt râu! Primele dovezi descoperite de oamenii de ştiinţă de la Observatorul Naţional din Brazilia indică faptul că râul subteran are o lungime de 6.000 de kilometri, similară cu cea a fluviului Amazon.

Descoperirea a fost făcută graţie a 241 de sonde de ţiţei săpate între 1970 şi 1980 de compania naţională Petrobras. Acum inactive, sondele au fost folosite pentru a studia variaţia de temperatură din subteran, informaţiile termice permiţând cercetătorilor să descopere mişcarea apei la 4.000 de metri adâncime.

Râul a fost denumit „Hamza”, după numele lui Valiya Hamza, şeful echipei de cercetători ce a făcut inedita descoperire.

Cercetătorii afirmă că descoperirea acestui râu subteran, ce curge de asemenea de la vest la est, indică faptul că pădurea amazoniană are două sisteme de scurgere – râurile Amazon şi Hamza.

Hamza a ţinut să precizeze că studiile ce indică prezenţa râului subteran se află încă în faza preliminară, confirmarea finală a existenţei acestuia urmând să fie obţinută până la finalul anului 2014.

Sursa: AP

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase