Home » D:News » O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!

O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!

O porţie de cârnaţi sintetici, vă rog!
Publicat: 13.09.2011
Celule stem provenite de la porc + ser fetal provenit de la cal = cârnaţi sintetici. Aşa sună formula de „fabricare” a cărnii în laborator, pentru noua reţetă de fabricare a cârnaţilor, care ar putea fi disponibili peste doar 6 luni.

Astăzi, aproape un miliard de oameni sunt subnutriţi, anunţă Banca Mondială. În Cornul Africii, mai mult de 12 milioane de oameni din 5 ţări se confruntă cu foametea.

Populaţia globului va atinge 7 miliarde la sfârşitul lunii următoare şi 9,3 miliarde până în 2050, potrivit statisticilor Organizaţiei Naţiunilor Unite. Toate aceste cifre indică nevoia acută a unor surse suplimentare de hrană.

Ar putea carnea sintetică să ajute la combaterea foametei? Va ajuta această carne obţinută fără sacrificarea animalelor la rezolvarea unor probleme de mediu?

Ideea de a „creşte” carne în laborator nu este tocmai nouă, doar că, până acum, era utilizată în scopuri medicale. Dar, în general, fabricarea de produse alimentare sintetice pe scară largă este încă în fază incipientă.

Unul dintre pionierii acestui concept, profesorul Mark Post de la Universitatea din Maastricht, Olanda, creează carne sintetică în laborator, prin tratarea celulelor stem de porc cu ser fetal de cal. Celulele stem astfel stimulate se transformă în celule musculare, din care e constuită, în cea mai mare parte, carnea animalelor.

Specialistul are de gând ca, în viitorul apropiat, să utilizeze şi celule stem provenite de la vacă. „Sper că într-un an de zile vom putea consuma un hamburger cu astfel de carne,” a declarat el.

Profesorul recunoaşte că muşchiul de porc obţinut de el, de o lungime de 2,5 cm şi o laţime de 0.7 cm, nu arată prea bine, pentru moment. Este alb, deoarece este lipsit de sânge şi are foarte puţină mioglobină (o proteină musculară care conţine fier, ca şi hemoglobina din sânge, fierul dându-i culoarea roşie). Post are în vedere dezvoltarea unei metode de a creşte conţinutul de mioglobină, pentru a da culoare cărnii.

Deşi carnea nu a fost testată încă, pentru că reguli stricte îi împiedică pe oamenii de ştiinţă să mănânce ţesuturile crescute în laborator, Post şi colegii săi cred că, într-un viitor destul de apropiat, mâncarea sintetică va hrăni omenirea.

Vestea îi mulţumeşte pe membrii organizaţiilor care luptă pentru drepturile animalelor. PETA a anunţat, în 2008, că va da un milion de dolari celui care reuşeşte să fabrice prima carne sintetică, comercială, până la sfârşitul lui 2012.

În ciuda acestui lucru, filosoful şi eticianul Robert Aparrow, de la Universitatea Monash, consideră că dezvoltarea cărnii în laborator, pe plăci Petri, va fi punctul final al procesului de artificializare a mâncării.

„Acest concept îndepărtează oamenii de la orice contact cu producţia de alimente… iar siguranţa acestei tehnologii pentru consumul uman rămâne nedovedită. Vom face un experiment pe noi înşine,” a încheiat acesta.

Sursa: The Sydney Morning Herald

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase