Home » D:News » Firele de păr pot prevesti un atac de cord cu câteva luni în avans

Firele de păr pot prevesti un atac de cord cu câteva luni în avans

Firele de păr pot prevesti un atac de cord cu câteva luni în avans
Publicat: 15.09.2011
Stresul a fost considerat de-a lungul timpului un factor care duce la apariţia problemelor cardiace, însă acest lucru nu fusese demonstrat. Recent, cercetătorii au probat pentru prima dată legătura directă dintre stres şi atacurile de cord graţie unui nou test ce foloseşte firele de păr. Inovaţia oamenilor de ştiinţă ar putea duce la anticiparea şi prevenirea atacurilor de cord.

Doctorii Gideon Koren şi Stan Van Uum de la Universitatea din Ontario de Vest au dezvoltat o tehnică de măsurare a nivelului de cortizol din păr. Această inovaţie permite măsurarea nivelului de stres a unei persoane în lunile precedente unui atac de cord.

Cortizolul este un hormon care este secretat în timpul perioadelor de stres. Nivelul acestuia poate fi măsurat în salivă, urină şi limfă, dar poate arăta nivelul de stres doar din momentul în care este luată proba. Părul, pe de altă parte, creşte în medie cu o un centimetru şi jumătate pe lună. O mostră de opt centimetri de păr poate arăta care a fost nivelul stresului unei persoane în ultimele şase luni, datorită nivelului de cortizol prezent în probă.

În timpul studiului, cercetătorii au luat mostre de păr de la 56 de bărbaţi care au suferit atacuri de cord şi de la 56 de bărbaţi care erau internaţi în spital din alte motive. Nivelul de cortizol din păr a fost mai ridicat în cazul celor care suferiseră un atac de cord cu trei luni înainte de a fi internaţi, faţă de pacienţii care nu suferiseră unul. În comparaţie cu alţi factori care ar putea prezice un atac de cord, nivelul cortizolului din păr a fost indicatorul cu cea mai puternică putere de predicţie.

Fiecare dintre noi experimentează stresul la diferite niveluri din cauza locului de muncă, a obligaţiilor familiale sau a situaţiei financiare, dar spre deosebire de alţi factori care influenţează apariţia şi dezvoltarea bolilor de inimă, stresul poate fi gestionat.

Modul în care oamenii fac faţă stresului poate face diferenţă în felul în care acesta le afectează sănătatea. Atunci când o persoană se simte sănătoasă din punct de vedere fizic şi psihic, aceasta poate face faţă mai bine stresului de zi cu zi.

Noile descoperiri referitoare la evaluarea nivelului de stres cu ajutorul firelor de păr poate ajuta doctorii să măsoare riscul unei persoane de a suferi un atac de cord. Acest lucru, împreună cu metodele de reducere a stresului, pot ajuta la prevenirea atacurilor de cord.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase