Prima pagină D:News

O plantă carnivoră inspiră crearea unui material performant

Redactia Descopera.ro | 09.27.2011 | ● Vizualizări: 131
O planta carnivoră inspiră crearea unui material performant     tehnologie, material, hidrofob, planta carnivora + zoom
Galerie foto (1)

De multe ori, atunci când au vrut să inventeze materiale speciale, cercetătorii s-au inspirat din natură. Aşa s-a întâmplat şi acum, când cercetătorii de la Harvard s-au inspirat de la plantele carnivore din genul Nepenthes, pentru a crea un material hidrofob.

Aceste plante carnivore se hrănesc mai ales cu insecte. Deşi, în general, insectele au picioare acoperite cu o peliculă uleioasă, ceea ce le permite să meargă pe aproape orice suprafaţă verticală, urnele (frunze modificate, tubulare) în care planta îşi prinde prada au o structură specială: stratul interior are suprafaţa acoperită cu nenumărate ridicături microscopice, care reţin o peliculă subţire de apă.

Deoarece apa respinge uleiul de pe picioarele insectelor, acestea nu pot adera la suprafaţa internă a urnei, pentru a scăpa, ci alunecă imediat în urnă, fără scăpare.

Pentru crearea materialului lor, cercetătorii au pornit de la teflon, el însuşi un material non-aderent. În urma testelor, cea mai alunecoasă suprafaţă a rezultat atunci când cercetătorii au adăugat peste teflon un strat dintr-un compus perfluorinat, numit 3M Fluorinert FC-70. Lichidul a pătruns în porii teflonului, lăsând însă şi la suprafaţă un strat subţire de câţiva nanometri. Deşi materalul se simte uscat la atingere, orice lichid pus pe această suprafaţă alunecă la fel ca o maşină care derapează pe un drum acoperit de apă (acvaplanare).

Echipa a numit materialul "slippery liquid-infused porous surfaces" (suprafaţă poroasă alunecoasă infuzată cu lichid), prescurtat SLIPS.

Materialul poate fi utilizat pentru crearea unor geamuri care se curăţă singure, conducte de apă şi petrol, precum şi dispozitive pentru transfuzie. În plus, datorită faptului că lichidul este incompresibil, materialul poate fi utilizat până la o presiune echivalentă cu cea de la 7 km sub apă.

Sursa: New Scientist