Home » D:News » Arhipelagul Canare s-ar putea îmbogăţi cu o nouă insulă

Arhipelagul Canare s-ar putea îmbogăţi cu o nouă insulă

Arhipelagul Canare s-ar putea îmbogăţi cu o nouă insulă
Publicat: 31.10.2011
Un vulcan subacvatic din Canare erupe de trei săptămîni, vărsând o cantitate de lavă atât de mare, încât aceasta ar putea ajunge la suprafaţa oceanului, ducând la formarea unei insule noi.

Conul de lavă se înalţă deja la 100 metri deasupra fundului mării; dacă înălţimea sa va mai creşte cu 150 metri, lava va ajunge la suprafaţă.

Ivirea unei noi insule este foarte probabilă, iar locuitorii din Canare au început deja să propună nume pentru ea. Au fost sugerate peste 500 de nume, favoritele fiind The Discovery, Atlantis şi The Best.

Ziarele spaniole dezbat deja problema suveranităţii asupra noului teritoriu.

Vulcanul submarin se află în apropierea insulei El Hierro, cea mai sudică dintre insulele Arhipelagului Canare. Activitatea sa este monitorizată constant, cu ajutorul unui submersibil care realizează fotografii ale zonei subamrine respective.

Erupţia a provocat până acum foarte multe cutremure (majoritatea imperceptibile însă), iar pe o suprafaţă mare apa a fost poluată cu cenuşă vulcanică şi gaze, afectând fauna marină din regiune.
Totuşi, se consideră că, pentru moment, nu există un pericol major pentru populaţia din zonă.

Întregul arhipelag al Canarelor este de origine vulcanică, iar activitatea eruptivă din zonă este importantă pentru menţinerea stabilităţii insulelor, contracarând eroziunea produsă de apa oceanului.

Sursa: Mail Online

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase