Home » D:News » În scurt timp, va fi posibil dialogul cu persoanele aflate în stare vegetativă! (VIDEO)

În scurt timp, va fi posibil dialogul cu persoanele aflate în stare vegetativă! (VIDEO)

În scurt timp, va fi posibil dialogul cu persoanele aflate în stare vegetativă! (VIDEO)
Publicat: 11.11.2011
De acum înainte vor exista două moduri prin care se va putea comunica cu persoanele aflate în stare vegetativă, spun neurologii.

Specialiştii au descoperit că unii oameni aflaţi în această stare au capacitatea de a înţelege ce li se spune şi pot răspunde prin generarea anumitor gânduri. Prin urmare, ei au creat un sistem nou care ar putea schimba modul în care aceşti oameni sunt trataţi şi înţeleşi.

În experiment, 16 pacienţi de la Spitalul Addenbrooke din Cambridge şi Spitalul Universitar din Liege, Belgia, au fost îndemnaţi să îşi imagineze mişcarea mâinii drepte şi a degetelor de la picioare.

În tot acest timp, undele lor cerebrale au fost monitorizate cu un electroencefalograf care măsoară activitatea neuronală folosind o cască cu electrozi. În paralel, 12 subiecţi sănătoşi au fost supuşi aceluiaşi test.

Rezultatele au reliefat că 3 din cei 16 subiecţi aflaţi în stare vegetativă au reuşit să răspundă testului în mod repetat.

Concluzionând că electroencefalograful poate fi la fel de eficient ca RMN-ul în detectarea activităţii cerebrale, cercetătorii au putut merge mai departe cu studiile.

Metoda EEG a dovedit că are un nivel de acurateţe ridicat şi că este mult mai ieftină decât metodele alternative, fiind totodată şi un sistem portabil.

În plus, gradul de libertate oferit de metoda EEG ar putea duce această tehnică spre depăşirea sistemului binar de răspunsuri, permiţând o comunicare mai expresivă din punct de vedere funcţional, bazată pe mai multe tipuri de stări mentale. Astfel, specialiştii vor primi mai multe informaţii referitoare la lumea interioară a persoanelor aflate în stare vegetativă, având capacitatea de a înţelege mai bine cum funcţionaează această tulburare.

Oamenii aflaţi în stare vegetativă sunt diferiţi faţă de cei care suferă de sindromul locked-in. Aceştia din urmă pot fi pe deplin conştienţi, dar comunică greu din cauza faptului că sunt paralizaţi. De cele mai multe ori, însă, ei pot comunica prin clipire.

În ciuda bucuriei pe care descoperirea a născut-o în rândul specialiştilor şi a familiilor suferinzilor, unii oameni de ştiinţă spun că odată cu acest pas important în istoria medicinii se nasc şi noi probleme etice. Dacă o persoana aflată în stare vegetativă reuşeste să comunice şi „declară” că viaţa sa este un chin şi că nu mai vrea să continue, dorinţa sa de a fi lăsat să moară trebuie sau nu să fie respectată?

Surse: The Telegraph şi BBC News

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase