Home » D:News » Dispare cea mai nordică dintre culturile planetei, cea a inugguiţilor din Groenlanda! (VIDEO)

Dispare cea mai nordică dintre culturile planetei, cea a inugguiţilor din Groenlanda! (VIDEO)

Publicat: 27.11.2011
Dispare cea mai nordică dintre culturile planetei, cea a inugguiţilor din Groenlanda! (VIDEO)
În mai puţin de 25 de ani, încălzirea globală va determina dispariţia unei comunităţi din Groenlanda, susţine antropologul Stephen Leonard de la Universitatea Cambridge.

Timp de un an antropologul a locuit printre inugguiţi, o populaţie care reprezintă o subcultură a inuiţilor, şi a văzut cum încălzirea globală schimbă din ce în ce mai mult viaţa acestei comunităţi.

Mai mult, Leonard a declarat că, pe lângă încălzirea globală, consumismul afectează din ce în ce mai mult cultura inugguită.

Inugguiţii trăiesc de secole în Qaanaaq, Groenlanda, ca vânători-culegători. Unii spun că până la descoperirea lor de către Sir John Ross în 1818, inugguiţii credeau că sunt singurii locuitori ai lumii.

Astăzi, zona în care trăiesc inugguiţii reprezintă cea mai nordică aşezare permanentă de pe Terra.

Viaţa acestei comunităţi se bazează pe gheaţa marină. Principala lor sursă de hrană, provenită din vânătoare, este conservată de stratul de gheaţă care se menţine din septembrie până în iulie. Anul trecut, însă, gheaţa s-a lăsat aşteptată până în decembrie.

Pentru că gheţarii regiunii se topesc tot mai repede, mişcările mamiferelor acvatice devin imprevizibile, ceea ce le pune stilul de viaţă în pericol.

Comunitatea este aprovizionată graţie unor vase trimise de guvern, însă oficialii aflaţi la 1.600 de kilometri distanţă acuză costul ridicat al acestei operaţiuni, punând presiune pe cei din comunitate să se mute din această regiune.

Mulţi dintre locuitori, susţinuţi de ajutoarele sociale, aleg să ducă un stil de viaţă sedentar şi consumist (posibil graţie vaselor care aduc provizii), vânătoarea fiind prea periculoasă din cauza lipsei gheţii. Vânătorii au fost părăsiţi de soţii, acestea alegând să plece din comunitate, luând cu ele şi copiii.

Limba lor, Inuktun, nu a fost niciodată transcrisă, fiind vorbită de doar 770 de oameni. Dacă îşi vor părăsi regiunea pentru a căuta locuri de muncă în sud-vestul Groenlandei, inugguiţii se tem că îşi vor pierde atât limba (pe care ceilalţi groenlandezi nu o înţeleg) şi cultura lor bogată.

În condiţiile în care noile generaţii îşi pierd din tradiţii, nemaiavând cum să practice ocupaţia de bază în lipsa gheţii şi atraşi de viaţa mult mai comodă a occidentalilor, destinul acestei culturi se află sub semnul întrebării.

În aceste condiţii, antropologul Stephen Leonard se teme că inugguiţii vor fi tentaţi să îşi părăsească habitatul în căutarea unui trai mai bun. Dacă acest lucru se va întâmpla, atât cultura lor, cât şi limba vor fi pierdute pentru totdeauna.

Iată scurtul documentar realizat de antropologul Stephen Leonard de-a lungul anului petrecut alături de Inugguiţi:

Sursa: Cambridge

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase