Prima pagină D:News

Cât trebuie să dormim? Depinde de „zestrea” genetică a fiecăruia

Redactia Descopera.ro | 11.30.2011 | ● Vizualizări: 197
Cât trebuie să dormim? Depinde de „zestrea” genetică a fiecăruia     somn, genetica, gena + zoom
Galerie foto (1)

Oamenii de ştiinţă din Germania au descoperit motivul pentru care unii oameni reuşesc să ducă la bun sfârşit sarcinile din cursul zilei, fără a dormi cele 8 ore indicate de medici.

Specialiştii germani de la Universitatea Ludwig Maximilians din München susţin că gena ABCC9 influenţează durata somnului. Pentru a-şi argumenta teoria, aceştia au efectuat un studiu la care au participat peste 4.000 de oameni din şapte ţări europene.

Studiind răspunsurile pe care aceştia le-au dat la un chestionar şi analizându-le genomul, oamenii de ştiinţă au observat că persoanele care deţin două copii ale unei anumite variante a genei ABCC9 au nevoie de mai puţin somn decât restul oamenilor.

Studii anterioare au arătat că există o legătură între această genă şi apariţia bolilor de inimă sau a diabetului. Din acest motiv, specialiştii susţin că descoperirile recente cu privire la influenţa genetelor asupra duratei somnului vin să susţină teoria conform căreia un somn prea scurt poate crea probleme de sănătate.

Un alt studiu, din 2008, a găsit o legătură între lipsa somnului şi depunerile de calciu la nivelul arterelor. De asemenea, apneea, o tulburare a somnului marcată de pauze anormale în respiraţie, a fost şi ea asociată cu hipertensiunea arterială şi atacurile de cord.

Aparent, relaţia dintre durata somnului şi boli precum cele de inimă şi diabetul poate fi explicată, parţial, printr-un mecanism molecular comun.

Pe de altă parte, specialiştii au descoperit că gena ABCC9 controlează durata somnului şi la musculiţele de oţet, lucru care aduce dovezi cu privire la vârsta evoluţionară a genei.

Acum, specialiştii subliniază că, deşi cercetările în acest domeniu au evoluat abia în ultimii 4-5 ani, ar trebui să acceptăm că atât orele de culcare şi trezire, cât şi durata somnului sunt dictate de factori genetici, iar faptul că unii oameni dorm mai mult nu e cazul să fie considerat un defect.

Sursa: abc NEWS

Tag-uri: somn | genetica | gena