Home » D:News » Plasticul va muri: Trăiască Shrilk-ul!

Plasticul va muri: Trăiască Shrilk-ul!

Plasticul va muri: Trăiască Shrilk-ul!
Publicat: 15.12.2011
Cercetătorii din cadrul Wyss Institute for Biologically Inspired Engineering, un laborator care aparţine Universităţii Harvard au descoperit un nou material biologic care prezintă excepţionala rezistenţă şi duritate a carapacelor animalelor nevertebrate. Denumit Shrilk, noul material este biodegradabil şi poate înlocui cu succes materialele plastice.

Cuticula, termenul specific pentru învelişul dur al scoicilor şi armura chitinoasă a insectelor, este un material natural cu proprietăţi remarcabile.

Cuticula poate respinge şocurile , agresiunile şi chiar atacurile cu substanţe chimice, fiind în acelaşi timp atătă de usor încât nu împiedică cu nimic delasarea şi mişcările insectelor.

Pornind de la aceste calităţi remarcabile, cercetătorii americani au studiat cuticulele în speranţa producerii unui material cu proprietăţi similare, care să poată fi folosit ulterior în cele mai variate domenii.
Noul material a primit denumirea de Shrilk, fiind compus din straturi succesive de mătase şi cochilii măcinate de scoici. S-a dovedit a fi la fel de dur precum duraluminiul, dar are doar pe jumătate din greutatea acestui aliaj metalic.

Costurile sale de producţie sunt extrem de mici, iar în compoziţia să se regăsesc cantităţi mari de proteine.

Prin controlarea cantităţii de apă folosită în procesul de producţie, cercetătorii au descoperit că pot regla duritatea şi elasticitatea noului material, până la atingerea parametrilor doriţi.

Fiind un material natural şi biodegradabil, Shrilk-ul va putea fi folosit chiar şi în operaţiile de hernie de disc sau drept bază pentru regenerarea ţesuturilor.

Sursa: Daily Mail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase