Prima pagină D:News

Un rinocer capturat recent, cheia supravieţuirii unei specii

Redactia Descopera.ro | 12.27.2011 | ● Vizualizări: 86
O femelă de rinocer capturată recent, cheia supravieţuirii unei specii     rinocer, extincţie, dispariţie, specie, rinocerul de sumatra + zoom
Galerie foto (1)

După ce au reuşit să captureze o femelă rinocer, autorităţile malaeziene speră să reuşească cu ajutorul acesteia să salveze de la extincţie specia rinocerului de Borneo.

Femela, despre care se estimează că este în vârstă de 10-12 ani, a fost capturată pe 18 decembrie, fiind acum găzduită în parcul natural Tabin Wildlife Reserve, situat în Sabah, în partea malaeziană a insulei Borneo.

"Toţi cei din Sabah ne bucurăm că am reuşit să capturăm această femelă după un an şi jumătate de căutări", a declarat Junaidi Payne, directorul organizaţiei Borneo Rhino Alliance.

"Aceasta este ultima şansă de salvare a acestei specii, ce reprezintă unul dintre cele mai vechi mamifere din istoria planetei", a completat Laurentius Ambu, director al Sabah Wildlife Department.

Rinocerul capturat a primit numele de Puntung. Oficialii locali afirmă că încă de la începutul anului 2010 se încearcă prinderea sa, femela fiind destinată unui rinocer în vârstă de 20 de ani, pe nume Tam, care a fost salvat în august 2008 de pe o plantaţie de palmieri.

Cercetătorii speră acum ca cei doi să se împerecheze. Reuşita acestui program este esenţială pentru supravieţuirea speciei, deoarece se estimează că doar 30-50 de exemplare mai există în sălbăticie pe insula Borneo.

Junaidi Payne afrmă că principalul factor care duce la dispariţia acestei specii este medicina tradiţională chineză, aceasta fiind motivul principal pentru care rinocerii sunt vânaţi de braconieri.

Sursa: AFP