Home » D:News » Reuşită revoluţionară: IBM a reuşit stocarea unui bit de informaţie în 12 atomi! (VIDEO)

Reuşită revoluţionară: IBM a reuşit stocarea unui bit de informaţie în 12 atomi! (VIDEO)

Publicat: 13.01.2012
Cercetătorii din cadrul IBM au anunţat recent crearea unei unităţi de date cu dimensiuni microscopice, care ve revoluţiona comunicarea şi stocarea de date în viitorul apropiat. Un computer obişnuit stochează un bit de informaţie în aproximativ 1 milion de atomi. Cercetătorii IBM au reuşit să stocheze un bit în doar 12 atomi!

Noul dispozitiv se pare că va deschide calea spre folosirea unei noi clase de nanomateriale destinate cipurilor de memorie şi discurilor de memorie.

Astfel se va deschide o nouă eră a informaticii şi a structurii calculatoarelor. Noile nanomateriale voar avea calităţi mult superioare celor ale pieselor pe bază de siliciu, care sunt omniprezente în componentele computerelor din prezent. În plus, nanomaterialele în cauză vor deschide noi direcţii de cercetare în domeniul computerelor cuantice.

„Materialele magnetice sunt extrem de folositoare, fiind de o importanţă strategică pentru multe ramuri ale economiei, dar în prezent nu sunt folosite la întreaga lor capacitate. Realizarea unui astfel de material nou a fost o mare realizare pentru noi”, declară Shan X. Wang, directorul Centrului pentru Nanotehnologie Magnetică din cadrul Universităţii Stanford.

Până în prezent, cele mai avansate sisteme magnetice de stocare aveau nevoie de circa un milion de atomi pentru a stoca un 0 sau 1 – elementele de bază ale sistemului binar, reprezentând un bit de informaţie. Cercetătorii de la IBM au depăşit cu mult acestă limită, stocând şi citind biţi pe doar 12 atomi – două rânduri de cîte 6 atomi de fier, aşezaţi pe o suprafaţă de nitrură de cupru, rezultând un material cu proprietăţi anti-feromagnetice.

Atomii au fost aliniaţi folosind un microscop extrem de puternic, iar operaţiunea s-a desfăşurat la o temperatură apropiată de zero absolut. După afirmaţiile cercetătorilor, s-ar putea realiza acelaşi lucru şi la temperatura camerei, dar cu un număr mai mare de atomi – 150.

Noua descoperire a fost declanşată de un adevărat concurs internaţional dintre laboratoarele de elită ale fizicii din întreaga lume, unde s-au explorat proprietăţile materialelor magnetice la scală microscopică.

„Astăzi, cercetătorii în vastul domeniul al nanotehnologiei se întreabă deja ce altceva mai pot descoperi. Capaciatatea de stocare a informaţiei la nivel microscopic este cu adevărat incredibilă, cu mult peste aşteptările noastre. Totuşi, descoperirea în sine ne-a schimbat ideile pe care le aveam cu privire la comportamentul materialelor magnetice la niveluri moleculare”, declară Robert Doherty, electrofizician, c director al Envisioneering, o firmă de consultanţă din Seaford, New York.

Pe de altă parte, directorii executivi din mai multe ramuri ale industriei de profil susţin că, dacă industria semiconductorilor va ajunge la un punct-limită din cauza imposibilităţii de a micşora la nesfârşit instrumentarul litografic necesar inscripţionării plăcuţelor de siliciu, se va declanşa o cursă internaţională pentru manufacturarea tehnologiei la nivel microelectronic.

„Naţiunea care va descoperi viitorul circuit logic revoluţionar va conduce omenirea în era nanoelectronică şi va beneficia de toate recompensele de ordin economic care vor rezulta de aici”, declară Ian Steff, vicepreşedinte pentru politici globale şi parteneriate tehnologice din partea Semiconductor Industry Association.

Sursa: The New York Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase