Home » D:News » Telefoane mobile si mp3-playere, alimentate cu energia produsa de bretele de la rucsac

Telefoane mobile si mp3-playere, alimentate cu energia produsa de bretele de la rucsac

Publicat: 14.09.2007
Telefoane mobile si mp3-playere, alimentate cu energia produsa de bretele de la rucsac
Cercetatori americani au inventat un rucsac cu bretele facute din material piezoelectric (ce seamana cu nylonul), care pot genera energie electrica atunci cand se aplica o presiune asupra lor, energia putand fi folosita astfel la alimentarea aparatelor electronice portabile, informeaza Physorg.com.

Inginerii mecanici Jonathan Granstrom si Joel Feenstra de la Universitatea mecanica Michigan, Henry Sodano de la Arizona State University si Kevin Farinholt de la NanoSonic Inc. au urmarit ca design-ul rucsacului sa nu fie rigid sau prea obositor de purtat, dar in acelasi timp sa produca energie electrica, pentru ca utilizatorul sa nu mai poarte baterii grele de rezerva pentru alimentarea aparatelor portabile.

Potrivit testelor facute, cand cineva cara o in spate un rucsac greu de 45 kilograme – o greutate tipica pentru rucsacul unui soldat, care merge cu 3-4 kilometri pe ora, bretelele ar putea genera 45,6 miliwatti (mW). Cercetatorii au precizat ca aceasta energie ar putea fi folosita pentru aparatele electronice portabile sau ar putea fi stocata in acumultori.

"Unele dintre dispozitivele care ar putea fi alimentate sunt o lanterna de cap care consuma in jur de 38 de mW sau un Ipod Nano care consuma 46 mW, un telefon mobil Motorola Razr care consuma 9 mW curent continuu in stand-by si 360 mW cand se vorbeste la el. Energia ar putea fi folosita si la un sistem de GPS de mana, care foloseste 165-200 de mW curent continuu", a explicat cercetatorul. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase