Home » D:News » Obezitatea ar putea fi contagioasa

Obezitatea ar putea fi contagioasa

Obezitatea ar putea fi contagioasa
Publicat: 26.07.2007
Inactivitatea si excesul de hrana nu sunt singurele responsabile pentru aparitia obezitatii, acestora alaturandu-li-se si frecventarea unui cerc de persoane obeze, potrivit unui studiu publicat in Statele Unite si citat de AFP.

O persoana cu un prieten obez are cu 57% mai multe sanse sa devina obeza decat un individ care nu are obezi in anturajul sau, potrivit studiului publicat de New England Journal of Medicine (NEJM).

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, James Fowler, de la Universitatea Harvard si Nicholas Christakis, de la Universitatea California din San Diego, au studiat o retea de 12.067 de prieteni si rude in perioada 1971-2003, verificandu-le periodic greutatea.

Ei au descoperit ca atunci cand o persoana se ingrasa, acelasi lucru se intampla si cu apropiatii ei.

Cercetatorii considera plauzibila existenta "unor zone ale cerebelului care corespund actiunii de a manca si care sunt stimulate daca aceasta actiune este observata la alte persoane".

Daca un frate sau o sora devin obezi, riscul aparitiei acestei boli la celalalt frate creste cu 40%. In cadrul cuplului, daca unul dintre cei doi parteneri devine obez, sotul sau sotia are cu 37% mai multe sanse de a deveni, la randul sau, obez(a). In cazul cuplurilor homosexuale, riscul este si mai mare, au declarat cercetatorii, care au remarcat insa ca o persoana care mananca sanatos si face exercitii isi influenteaza in acest sens si anturajul.

Potrivit NEJM, o treime din populatia americana este supraponderala, iar 60 de milioane dintre americanii adulti sunt obezi. (MEDIAFAX)

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase