Home » D:News » Banca Mondială avertizează: oceanele planetei sunt în pericol

Banca Mondială avertizează: oceanele planetei sunt în pericol

Publicat: 26.02.2012
Banca Mondială avertizează: oceanele planetei sunt în pericol
Banca Mondială anunţă că oceanele lumii sunt ameninţate, motiv pentru care cere ajutorul guvernelor şi ONG-urilor pentru a le proteja prin strângerea de fonduri în valoare de 1.5 miliarde de dolari, în următorii 5 ani.

Oceanele sunt puse în pericol din cauza pescuitului excesiv şi a distrugerii habitatului marin. Aproximativ 85% din zonele de pescuit din oceane sunt exploatate la maximum, unele dintre ele fiind chiar supra-exploatate sau epuizate. Fenomenul implică şi cele mai pescuite 10 specii din lume.

Reprezentanţii Băncii Mondiale atrag atenţia că statisticile şi cercetările arată clar că nu facem destule eforturi pentru a evita o catastrofă, motiv pentru care problemele din oceane se agravează pe zi ce trece.

Preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că deja exsită „resurse considerabile” care ar putea ajuta la refacerea oceanelor, dar că este nevoie de un efort global coordonat pentru a putea implementa strategiile. El a propus o serie de obiective, printre care şi refacerea a cel puţin jumătate din rezervele de peşte oceanic în următorii 10 ani.

Momentan, suprafaţa zonelor marine protejate se ridică la 2% din totalul suprafeţei de ocean, comparativ cu suprafaţa de uscat protejată, care este de 12% din întinderea uscatului. Din acest motiv, Zoellick estimează că suprafaţa marină protejată ar trebui să fie dublată.

În ţările dezvoltate, un miliard de oameni depind de aportul de proteine adus de peşte, iar pentru o altă jumătate de miliard, pescuitul reprezintă principala sursă de venit. Mai mult, pentru unele state insulare din Pacific, peştele reprezintă 80% din totalul exporturilor.

Coaliţia va aduce împreună guvernele mai multor ţări, centre ştiinţifice, ONG-uri, organizaţii internaţionale, fundaţii, dar şi organizaţii din sectorul privat, care vor contribui la atingerea obiectivelor. Pentru început, se doreşte strângerea a 300 de milioane de dolari, care vor fi folosiţi pentru a asigura asistenţă tehnică în cadrul unor reforme menite să salveze oceanele.

Sursa: AFP