Home » D:News » Comportamentul ciudat al exploratorului Roald Amundsen a avut o explicaţie simplă

Comportamentul ciudat al exploratorului Roald Amundsen a avut o explicaţie simplă

Comportamentul ciudat al exploratorului Roald Amundsen a avut o explicaţie simplă
Publicat: 10.03.2012
Misterul comportamentului neobişnuit al exploratorului polar Roald Amundsen, care s-a întors din expediţia pentru descoperirea Polului Sud în anul 1911, a fost elucidat. Amundsen a petrecut trei zile deghizat într-un marinar obişnuit, în încercarea de a-şi respecta contractele de exclusivitate pe care le avea cu câteva mari publicaţii ale vremii.

Oamenii de ştiinţă din Norvegia au descoperit că Amundsen a stat la un hotel ieftin din Tasmania şi şi-a lăsat echipajul la bordul navei pentru a proteja o înţelegere pe care o avea cu câteva ziare din Londra, Paris, Berlin şi Oslo.

Înainte de a da întregii lumi vestea că s-a întors din istovitoarea expediţie de la Polul Sud, ce a durat 18 luni, Amundsen a petrecut mai multe zile incognito într-un hotelul Hadley’s din Hobart. Aici, el a fost tratat ca un vagabond, iar şederea sa s-a încheiat doar atunci când a primit vestea că ziarele europene au publicat deja articolele cu privire la expediţie.

Acum, după ce s-au împlinit 100 de ani de la eveniment, cercetătorul norvegian Olav Orheim a anunţat că jurnalele de călătorie ale exploratorului relevă că acesta a luat măsuri extreme pentru a-şi respecta contractele. Însemnările atestă că Amundsen s-a străduit să nu încalce promisiunile în schimbul cărora primise bani cu care să îşi finanţeze expediţia.

Contractele fuseseră încheiate între Leon, fratele şi managerul lui Amundsen, şi unele dintre cele mai populare ziare din Europa. În tot acest timp, exploratorul a făcut tot ce i-a stat în putinţă pentru a vinde povestea unor ziare de succes şi pentru a induce în eroare pe exploratorii rivali.

Adevărul legat de comportamentul său misterios a ieşit la iveală în urma unor cercetări realizate la Muzeul Fram, din Oslo, cercetări ce au durat mai bine de trei ani şi care s-au bazat pe examinarea a 14 jurnale ale unor exploratori.

Sursa: The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase