Home » D:News » Rusia antrenează şopârle-astronauţi pentru o nouă misiune spaţială

Rusia antrenează şopârle-astronauţi pentru o nouă misiune spaţială

Publicat: 17.03.2012
Rusia antrenează şopârle-astronauţi pentru o nouă misiune spaţială
Oamenii de ştiinţă din Rusia pregătesc şopârle pentru a le trimite în spaţiu, într-un satelit de cercetare.

Reptilele vor fi fi supuse unui proces de selecţie înainte de a fi trimise în spaţiu cu Bion-M, satelitul care va fi lansat la sfârşitul anului 2012.

„Principiile de bază ale procesului de selecţie şi pregătire sunt aceleaşi ca şi în cazul cosmonauţilor umani. Vom evita să le selectăm pe cele bolnave şi slăbite sau pe cele care sunt agresive şi care se agită uşor”, a anunţat purtătorul de cuvânt al Institutul pentru Probleme Biomedicale.

Unul dintre avantajele utilizării şopârlelor este acela că ele nu au nevoie de foarte mult antrenament. Pe Pământ, ele s-au adaptat la condiţii extreme, asemănătoare cu cele din spaţiu, motiv pentru care antrenamentul va fi unul uşor de efectuat. Şopârlele gecko, pe care intenţionează să le utilizeze specialişti ruşi, reuşesc chiar să înfrunte gravitaţia, având capacitatea de a merge pe verticală cu aceeaşi uşurinţă cu care o fac şi pe sol.

De asemenea, specialiştii vor pregăti şi „dubluri”, pentru cazul în care vor fi nevoiţi să înlocuiască o şopârlă sau chiar un grup întreg.

În total 30 de şopârle gecko vor lua parte la experiment. Dintre acestea, 15 vor fi trimise în spaţiu şi 15 vor face parte din grupul de control şi vor rămâne în laboratoarele ruseşti, unde vor trăi în condiţii asemănătoare celor din spaţiu.

„Ele vor experimenta condiţii identice, în afară de imponderabilitate şi de alte situaţii ce implică gravitaţie şi care sunt posibile doar în spaţiu. În acest fel, vom putea observa care schimbări se petrec din coincidenţă şi care apar ca urmare a trimiterii pe orbită”, a adăugat purtătorul de cuvânt al institutului.

Sursa: The Moscow Times

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase