Home » D:News » Teoriile lui Einstein cu privire la expansiunea universului sunt confirmate de cercetători

Teoriile lui Einstein cu privire la expansiunea universului sunt confirmate de cercetători

Maria Olaru 04.01.2012
Teoriile lui Einstein cu privire la expansiunea universului sunt confirmate de cercetători
Viziunea lui Albert Einstein asupra modului în care se extinde universul s-a dovedit a fi corectă, susţine un nou studiu.

O echipă de cosmologi a anunţat, la o reuniune naţională de astronomie de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, că fenomenul de accelerare a expansiunii universului poate fi explicat utilizând doar teoria relativităţii a lui Einstein şi constanţa cosmologică.

Rezultatul va fi utilizat pentru a înţelege ce anume cauzează accelerarea universului şi de ce. Totodată, se pare că prin această metodă se vor afla şi alte informaţii legate de energia neagră (nume dat agentului fundamental care determină procesul de accelerare şi despre care se cunosc foarte puţine informaţii).

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Portsmouth şi Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră au examinat perioada de acum 5-6 miliarde de ani, când universul avea doar jumătate din vâsrta actuală şi au reuşit că efectueze măsurători de o acurateţe extraordinară. Constatările vin să sprijine teoria generală a relativităţii a lui Einstein, care prezice rapiditatea cu care galaxiile, separate între ele de distanţe mari, ar trebui să se mişte una spre alta şi ritmul în care structura universului ar trebui să crească. Concluziile sunt în concordanţă cu modelul care susţine că universul a apărut acum 13,7 miliarde de ani în urma evenimentului numit Big Bang.

Experimentul a avut la bază o observaţie din 1998, când oamenii de ştiinţă au studiat luminozitatea exploziilor stelare pentru a deduce faptul că expansiunea universului are loc după reguli fizice pe care noi încă nu le putem înţelege, devenind un proces foarte rapid.

Sursa: The Canberra Times