AXN: ADN-ul sintetic care poate evolua

21 04. 2012, 00:00

Cercetătorii de la Medical Research Council Laboratory of Molecular Biology ,din Marea Britanie, au demonstrat, pentru prima dată, că există o modalitate de extragere a informaţiei din molecule genetice artificiale şi producerea lor în masă.

„Viaţa are la bază capacitatea uimitoare a ADN-ului şi ARN-ului de la stoca şi propaga informaţii. Noi am demonstrat că funcţiile de bază ale ADN-ului şi ARN-ului pot fi reproduse”, a declarat Philipp Holliger, specialist în biologie moleculară.

Pentru a crea copii ale ADN-ului sintetic, oamenii de ştiinţă au inventat o metodă specială. De asemenea, ei au dezvoltat o modalitatea de a crea fragmente de AXN, care evoluează având anumite proprietăţi specifice. În mod special, ei au creat fragmente de AXN care se pot lega de o ţintă moleculară din virusul HIV. Descoperirea ar putea crea o platformă nouă pentru elaborarea unor medicamente care să trateze o gamă largă de boli.

ADN, acidul dezoxiribonucleic (foto), este „molecula eredităţii” aflată în centru celulelor noastre. AXN, sau acidul xeno-nucleic, menţine aceeaşi structură de bază, dar cu o „coloană vertebrală” diferită de cea a dublei spirale a ADN-ului (la care „coloana” este formată din dezoxiriboză şi grupări fosfat) pentru a-i adăuga noi proprietăţi.

Sursa: San Francisco Chronicle