Home » D:News » Băuturile energizante reprezintă o „baie în acid” pentru dinţi, avertizează cercetătorii

Băuturile energizante reprezintă o „baie în acid” pentru dinţi, avertizează cercetătorii

Băuturile energizante reprezintă o „baie în acid” pentru dinţi, avertizează cercetătorii
Publicat: 07.05.2012
Un nou studiu efectuat de cercetătorii americani a ajuns la concluzia că băuturile energizante, mai ales când sunt consumate de adolescenţi, pot provoca daune ireversibile asupra dinţilor.

Coordonatoarea studiului, Poonam Jain de la Southern Illinois University School of Dental Medicine, afirmă că nivelul ridicat de aciditate al acestor băuturi duce la erodarea smalţului dinţilor.

„Majoritatea pacienţilor sunt şocaţi să audă că aceste băuturi reprezintă, practic, o baie în acid pentru dinţii lor”, a explicat Jain.

Studiul efectuat de Jain a constat în menţinerea unei mostre de smalţ uman în băuturi energizante timp de 15 minute, după care acestea erau menţinute în salivă artificială timp de două ore. Ciclul a fost repetat de 4 ori pe zi timp de 5 zile. După perioada de 5 zile, smalţul prezenta daune semnificative.

Jain afirmă că inclusiv consumul unei singure băuturi de acest tip zi este periculos pentru dinţi. „Dacă consumatorii acestor băuturi nu se pot abţine cu niciun chip din a le consuma, cel mai bun sfat pentru minimizarea riscurilor este clătirea cu apă după consumul acestora”, a explicat Jain.

„Nu vă spălaţi pe dinţi imediat după consumul acestor băuturi, pentru că acest lucru poate duce la răspândirea acidului în gură. Durează aproximativ 30 de minute până când gura aduce pH-ul la un nivel normal. Cel mai bine este să aşteptaţi o oră de la consumarea băuturilor energizante până la spălarea pe dinţi, pentru a efectua acest act în condiţii de siguranţă”, a adăugat Jain.

Surse: UPI, WebMD

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase