Home » D:News » Robo-peştele va patrula în porturi pentru a preveni poluarea (VIDEO)

Robo-peştele va patrula în porturi pentru a preveni poluarea (VIDEO)

Robo-peştele va patrula în porturi pentru a preveni poluarea (VIDEO)
Publicat: 23.05.2012
Un peşte robotic, creat de oameni de ştiinţă de la mai multe universităţi şi companii europene, a fost introdus în habitatul său... nenatural, în apele portului Gijon, Spania.

Scopul este acela de a depista sursele de poluare, ajutând astfel la reducerea acestui fenomen.

Dimensiunea şi forma peştelui sunt asemănătoare cu cele ale unui ton, dar culoarea sa, galben neon, şi carcasa de plastic îl ajută să nu fie confundat cu un peşte adevărat. O serie de senzori chimici din interiorul peştelui detectează atât plumbul, cuprul şi alţi poluanţi, cât şi gradul de salinitate a apei. Deplasarea întregului sistem este asigurat de o coadă dublu articulată, ce îi permite peştelui să facă viraje pe care un robot cu elice nu le-ar putea face. Mai mult, invenţia nu provoacă mult zgomot, ceea ce înseamnă că nu are un impact major asupra vieţii marine. Un astfel de robot este alimentat cu o baterie capabilă să îi asigure 8 ore de funcţionare. Momentan, cercetătorii sunt nevoiţi să recupereze chiar ei roboţii, cu barca, dar pe viitor robo-peştii se vor întoarce singuri la staţia de alimentare.

De îndată ce depistează o problemă, peştele utilizează inteligenţa artificială pentru a urmări sursa de poluare. El poate lucra singur sau poate acţiona în echipă ,împreună cu alţi peşti de acest gen, comunicând între ei prin semnale acustice. De asemenea, acest sistem îi permite şi să raporteze orice problemă către bază. Lucrând în echipă, peştii pot acoperi o regiune de 1 kilometru pătrat, până la adâncimea de 30 de metri.

Acum, după doi ani de teste de laborator, oamenii de ştiinţă testează roboţii în portul Gijon şi speră ca robo-peştii să poată fi comercializaţi în câţiva ani.

Sursa: New Scientist

Imagine: Luke Speller

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase