Home » D:News » Secretul fericirii a fost dezvăluit de un experiment simplu

Secretul fericirii a fost dezvăluit de un experiment simplu

Publicat: 05.08.2012
James A. Roberts, profesor de marketing la Universitatea Baylor din Waco, Texas, a dezvăluit în cartea „Shiny Objects” un experiment simplu care dezvăluie secretul fericirii.

Majoritatea ţelurilor pe care dorim să le împlinim în viaţă pot fi separate în două categorii: fericirea personală şi serviciile efectuate pentru alte persoane. Cu alte cuvinte, obiectivele sunt fie orientate-spre-sine sau orientate-către-alţii. Autorul afirmă că de cele mai multe ori, cele două ţeluri nu pot fi îndeplinite în acelaşi timp, fiind necesară renunţarea la unul dintre acestea.

Multă vreme, cercetătorii s-au întrebat care sunt persoanele mai fericite — cele care îşi dedică efortul fericirii personale, sau cele care îşi petrec viaţa ajutându-i pe alţii? Autorul propune un exerciţiu simplu pentru a identifica răspunsul: identificarea a 10 persoane pe care le cunoaştem foarte bine, pe care să le etichetăm ca fiind fericite sau nefericite pe baza a ceea ce ştim despre ele. Apoi, autorul recomandă să etichetăm fiecare dintre cele 10 persoane pe baza orientării eforturilor acestora – spre alţii sau spre propria persoană. 

„Observaţi vreun tipar? Cercetătorii au descoperit unul: statistica arată că este de 10 ori mai probabil ca persoanele fericite să-şi canalizeze energiile către alţi oameni decât către propria persoană”, explică Roberts. Acest lucru sugerează că fericirea este un efect secundar al eforturilor depuse pentru alte persoane şi nu rezultatul unui efort depus în mod special pentru a obţine fericirea.

Sursa: Shiny Objects: Why We Spend Money We Don’t Have in Search of Happiness We Can’t Buy, via Bakadesuyo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase