Home » D:News » Cum să-i facem pe copii să doarmă mai bine?

Cum să-i facem pe copii să doarmă mai bine?

Cum să-i facem pe copii să doarmă mai bine?
Publicat: 06.08.2012
Deşi televizorul este, în general, văzut ca un „duşman al somnului” copiilor, un studiu recent sugerează că programele TV potrivite vârstei i-ar putea ajuta pe copiii preşcolari să doarmă mai bine în timpul nopţii şi să fie mai odihniţi ziua.

În studiu, părinţii unor copii cu vârste între 3 şi 5 ani au fost încurajaţi să înlocuiască programele convenţionale cu unele special create pentru cei mici. Astfel, s-a constat că programele TV potrivite vârstei pot ajuta la reducerea problemelor legate de somn.

Cercetarea nu propune modificarea timpului recomandat pe care copiii ar trebui să îl petreacă în faţa televizorului. „Ştim că mass-media joacă un rol important în viaţa multor familii. Noi doar am simţit că prin modificarea conţinutului putem aduce un impact pozitiv asupra sănătăţii şi dezvoltării copiilor”, a declarat Michelle Garrison, coordonatorul studiului realizat la Children’s Research Institute din Seattle. SUA.

La finalul celor 12 luni de studiu, s-a constat o îmbunătăţire a calităţii somnului şi o reducere a stărilor de oboseală din timpul zilei în rândul copiilor ce sufereau anterior de tulburări de somn. De asemenea, s-a descoperit că, atunci când urmăresc programe potrivite vârstei lor, copiii care nu au probleme de somn au un risc mai scăzut de a se confrunta cu astfel de tulburări.

De-a lungul timpului, mai multe studii au asociat tulburările de somn cu efecte atât pe termen scurt, cât şi cu unele pe termen lung, printre care şi obezitatea, probleme de comportament şi performanţe slabe la şcoală. În noul studiu au fost implicate aproape 600 de familii. Părinţii participanţi au fost rugaţi să ţină jurnale cu privire la somnul şi comportamentul copiilor. Totodată, pe toată perioada studiului aceştia au primit vizite la domiciliu din partea specialiştilor, pentru a permite observarea copiilor., precum şi telefoane şi scrisori de informare cu privire al programele TV recomandate. Jumătate dintre familii au fost informate cu privire la utilizarea sănătoasă a mijloacelor mass-media, în timp ce restul familiilor au urmat cursuri pentru o alimentaţie sănătoasă, servind drept grup de control.

Pe parcursul celor 12 luni, cercetătorii au evaluat obiceiurile legate de somn ale tuturor copiilor. Familiile care au luat parte la cursurile cu privire la mass-media au fost încurajate nu numai să înlocuiască programele TV convenţionale cu unele speciale pentru copii, dar şi să privească aceste emisiuni împreună cu odraslele şi să discute pe baza lor. Unul dintre cele mai importante aspecte a fost evitarea vizionării de către copii imici, de 3-4 ani, a unor programe de desene animate destinate copiilor mai mari, deoarece copiii preşcolari pot fi afectaţi de aspectele violente ale unora dintre aceste programe.

Descoperirile „consolidează ideea conform căreia trebuie să fim vigilenţi când vine vorba despre conţinutul programelor TV la care sunt expuşi copiii noştrii, având în vedere că la vârste fragede ei sunt afectaţi de ele”, a declarat Dennis Rosen, director al Centrului pentru Studiul Tulburărilor de Somn la COpii, din cadrul Spitalului de Copii din Boston

Sursa: USA Today

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase