Home » D:News » Să fie acestea cele mai vechi „chibrituri” din lume?

Să fie acestea cele mai vechi „chibrituri” din lume?

Publicat: 08.08.2012
Arheologii din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim susţin că misterioasele artefacte din piatră şi lut ars datând din perioada Neoliticului ar putea fi cele mai vechi instrumente de aprins focul cunoscute până în prezent.

Cu toate că obiectele de formă cilindrică erau cunoscute cercetătorilor de ceva timp, acestea au fost catalogate iniţial drept obiecte de cult cu simbolism falic. Cu toate că dovezi ale existenţei „pirotehnologiei” – tehnologiile asociate cu focul – vechi de circa 750.000 ani – au fost descoperite în Eurasia, aceasta este cu totul şi cu totul deosebită.

„Avem dovezi sub forma cenuşii, a cărbunilor şi a vetrelor, care demonstrează că atât oamenii de Neanderthal, cât şi primii oameni moderni ştiau să aprindă focul, dar nu se descoperiseră încă dovezi sub forma unor instrumente folosite strict la aprinderea focului”, susţine profesorul Naama Goren-Inbar din cadrul Universităţii Ebraice din Ierusalim.

Cu ocazia unei vizite la Muzeul Israelului din Ierusalim, profesorul Goren-Inbar a descoperit că forma obiectelor descoperite în şantierul arheologic din Sha’ar HaGolan este asemănătoare cu cea a uneltelor folosite şi la alte scopuri decât cele pur culturale.

„Am văzut aceste obiecte şi am fost uimit de asemănarea lor cu beţele de chibrituri cu care aprindem focul în prezent”, continuă dr. Goren-Inbar. Cu ajutorul analizelor electronomicroscopice, cercetătorii israelieni au identificat urme de frecare pe obiectele cilindrice, ceea ce sugerează că acestea erau rotite la viteze mari pentru a se genera astfel, cu ajutorul forţei de fricţiune, căldura necesară aprinderii focului. Au fost descoperite de asemenea urme de ardere, precum şi şanţuri în partea superioară a obiectelor, adâncituri care provin de la corzile arcurilor folosite pentru a genera mişcările de rotaţie.

Să fie acestea cele mai vechi „chibrituri” din lume?

„Chibriturile” preistorice au o vârstă estimată la cca. 8.000 de ani.

Aceste noi interperetări readuc în lumină tehnologiile sofisticate – pentru acele timpuri – cunoscute şi folosite de oamenii care trăiau în zona Sha’ar HaGolan de astăzi.
Prezenţa acestor obiecte într-o zonă largă a coastelor din estul Mării Mediterane indică faptul că aceste „chibrituri” din lut erau obiecte comune în acea perioadă de timp, precedând probabil alte tehnologii de aprindere a focului în regiune.

Arheologii israelieni au declarat că echipa lor va mai efectua o serie de cercertări experimentale pentru a-şi valida concluziile.

Sursa: BBC News

Sursa foto: Goren-Inbar N, Freikman M, Garfinkel Y, Goring-Morris NA, Grosman L (2012) The Earliest Matches. PLoS ONE 7(8): e42213.doi:10.1371/journal.pone.0042213

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase