Home » Istorie » Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un dictator care a frânt destinele a milioane de oameni

Fără el, lumea ar fi arătat cu totul altfel. Ziua în care s-a născut un dictator care a frânt destinele a milioane de oameni

Publicat: 20.04.2023
Astăzi se împlinesc 134 de ani de la naşterea dictatorului Adolf Hitler.

Liderul mişcării naziste a fost numit în 1934 conducător absolut al Germaniei.

Aflat în fruntea ţării, Führer-ul a dus o politică de pregătire şi de declanşare a celui de-Al Doilea Război Mondial, precum şi de punere în aplicare a unui plan de exterminare în masă a evreilor şi altor „indezirabili” din Europa.

Deşi Hitler este notoriu pentru crimele comise, puţin ştiu că el a fost numit „omul anului” în 1938 de către revista americană Time.

 

Planul secret al lui Hitler: Anglia trebuia să fie înfrântă

Ce s-a întâmplat de fapt cu trupul lui Hitler?

Dezvăluirile secretarei unui mare dictator

Descopera.ro îţi prezintă principalele semnificaţii ale zilei de 20 aprilie:

1517 – Începe domnia lui Ştefăniţă Vodă în Moldova (1517–1527).

1792 – Regele Ludovic al XVI–lea declară oficial război regelui Boemiei şi Ungariei.

1808 – S-a născut împăratul francez Napoleon al III-lea (m. ian. 1873).

1809 – Victoria lui Napoleon asupra trupelor imperiului Austriac în bătălia de la Abensberg.

1908 – S–a născut Lionel Hampton, o figură marcantă a epocii big band–urilor de jazz. (m. 31 august 2002).

1921 – România a semnat Convenţia şi Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes naţional, precum şi Convenţia şi Statutul asupra libertăţii tranzitului, adoptate în cadrul Conferinţei de la Barcelona.

1943 – Într–o scrisoare adresată mareşalului Ion Antonescu, Constantin Brătianu şi Iuliu Maniu, preşedinţii principalelor partide politice din opoziţie, protestează împotriva intenţiei de a angaja România într–un razboi direct contra marilor democraţii occidentale.

1943 – S-a născut Dan Horia Mazilu, filolog, critic literar, istoric literar, traducător din limbi slave (m. 16 sept. 2008).

1945 – A fost constituită, la Bucureşti, “Asociaţia de prietenie româno-bulgară”.

1947 – Presa anunţă punerea în circulaţie a bancnotelor de 1 milion de lei. Este momentul în care inflaţia începe să crească vertiginos.

1949 – A avut loc primul Congres mondial al partizanilor păcii.

1950 – A început naţionalizarea unei părţi a fondului de locuinţe de la oraşe.

1950 – S–a născut generalul Aleksandr Lebed, fost comandant al Armatei a 14–a din Transnistria, guvernator al regiunii siberiene Krasnoiarsk. (m. 28 aprilie 2002).

1950 – Echipa României se clasează pe primul loc la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de şah.

1959 – A fost adoptată, la Strasbourg, Convenţia europeană de asistenţă judiciară în materie penală.

1994 – Într-o declaraţie oficială, Guvernul României a reafirmat „opţiunea ţării noastre pentru dezvoltarea progresivă şi consolidarea relaţiilor cu Uniunea Europeană, care să conducă, în final, la aderarea sa ca membru cu drepturi depline la Uniune”.

1995 – S–a constituit, la Bucureşti, Comitetul Parlamentar Mixt România–UE, care se întruneşte semestrial.

1999 – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat solicitarea Alianţei Nord-Atlantice privind accesul fără restricţii în spaţiul aerian românesc.

2000 – Partidele parlamentare – cu excepţia PRM – şi ApR au semnat un protocol privind deontologia campaniei electorale convenit cu Asociaţia Pro Democraţia (APD).

2000 – Un avion militar fără pilot, de tip „Shadow”, s-a prăbuşit pe aeroportul militar Timişoara. Aparatul efectua un zbor de testare-verificare, în prezenţa unei echipe mixte de specialişti români şi americani.

2002 – A murit interpretul de muzică populară, Drăgan Muntean, considerat „vocea de aur a pădurenilor” (n. 18 aprilie 1955).

2004 – A avut loc lansarea primului ziar bilingv (româno–portughez) de cultură editat în Portugalia – „Diaspora română şi moldavă”, al carei director fondator este Romeo Marin.

2008 – A murit Monica Lovinescu, ziaristă, critic literar şi cunoscută comentatoare de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu (n. 1923).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase