Home » Istorie » Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor

Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor

Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Sursa foto: Profimedia
Publicat: 16.05.2023
Ioana d'Arc a fost canonizată de Papa Benedict al XV-lea pe 16 mai 1920, devenind astfel sfântă.

Fecioara din Orleans este considerată cea mai importantă figură din Evul Mediu al Franţei.

 

 

Ioana a afirmat de nenumărate ori că auzea voci de origine Divină, voci care-i porunceau să mobilizeze armata în lupta pentru eliberarea Franţei de sub dominaţia engleză.

Trimisă să conducă trupele franceze care asediau cetatea din Orleans, Ioana d’Arc a reuşit să o cucerească în doar 9 zile. După mai multe victorii în serie, ea a contribuit la încoronarea regelui Charles VII, la Catedrala de la Rheims.

Descoperă vă prezintă şi alte semnificaţii istorice ale zilei de 16 mai:

1703 – A murit scriitorul francez Charles Perrault, celebru pentru povestirile sale pentru copii (n. 1628).

1812 – A fost semnat, la Bucureşti, Tratatul de Pace ruso-turc, prin care Basarabia a intrat în componenţa Imperiului rus.

1872 – A fost înfiinţată agenţia diplomatică a României la Berlin.

1905 – S-a născut actorul american Henry Fonda. (d. 12 august 1982).

1929 – A avut loc prima ediţie a Premiilor Oscar.

1953 – A murit generalul Nicolae Rădescu, fost prim-ministru al României (n. 30 martie 1874).

1954 – A murit Vladimir Ghica, prinţ, diplomat, scriitor, om de caritate, preot român, nepotul lui Grigore Alexandru Ghika, ultimul principe al Moldovei (n. 25 decembrie 1873).

1972 – A fost inaugurat Sistemul hidroenergetic Porţile de Fier I, cu o putere de 1050 MW, în partea românească şi tot atât în partea iugoslavă.

1980 – A încetat din viaţă scriitorul Marin Preda: „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Moromeţii”, „Viaţa ca o pradă” (n. 5 august 1922).

1994 – Preşedintele Parlamentului European, Egon Klepsch, a făcut o vizită în România, la invitaţia Parlamentului României.

1996 – România a fost scoasă de pe „lista de supraveghere” a SUA, pentru anul 1996, privind protecţia drepturilor de proprietate intelectuală în ţările partenere, în urma revizuirii anuale a Administraţiei de la Washington.

1997 – Actorul Puiu Călinescu a încetat din viaţă în urma unui stop respirator: „B.D. la munte şi la mare”, „B.D. în alertă”, „B.D. intră în acţiune”, „Nea Mărin miliardar” (n. 21 iunie 1920).

2001 – Comitetul ştiinţific director al Uniunii Europene a adoptat patru noi niveluri de clasificare a riscurilor de apariţie a maladiei vacii nebune şi a inclus România în categoria a treia de risc.

2007 – Nicolas Sarkozy a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al Franţei.

2008 – A încetat din viaţă Ion Mâinea, actor al Teatrului de Stat din Oradea (n. 23 septembrie 1929).

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase