Home » Istorie » Sfaturi de viaţă din Evul Mediu. Ce trebuia să facă un bărbat dacă se dădea la el soţia şefului

Sfaturi de viaţă din Evul Mediu. Ce trebuia să facă un bărbat dacă se dădea la el soţia şefului

Sfaturi de viaţă din Evul Mediu. Ce trebuia să facă un bărbat dacă se dădea la el soţia şefului
Publicat: 15.08.2015
Unele lucruri nu se schimbă niciodată. O colecţie de sfaturi din secolul al XIII-lea arată totuşi cât de diferit gândeau oamenii în acea perioadă. Chiar dacă nici atunci nu era recomandat să ai o aventură cu soţia şefului, printre sfaturile de viaţă se număra vomitatul în fiecare dimineaţă

Nu te încurca cu soţia şefului

”Cartea bărbatului civilizat”, scrisă de Daniel din Beccles în secolul al XIII-lea este una dintre primele cărţi de bune maniere scrise de englezi. Autorul atrage atenţia asupra faptului că nu este civilizat să furi tacâmurile de la un bachet sau să urinezi în sala în care se ia masa. Un alt sfat este acela de a te purta cu grijă atunci când ţi se pare că soţia lordului îţi face avansuri.

”Alege răul mai mic. Planul mai sigur este să mimezi o boală şi să pleci cu prudenţă”, scria Daniel.

Cum să judeci un om după picioare

O altă idee răspândită la acea vreme era că înfăţişarea unei persoane este influenţată de comportamentul şi personalitatea sa. Într-un text numit ”Secretum Secretorum” sunt identificate numeroase variaţiuni ale corpului uman, de la forma ochilor la lungimea braţelor, trăsături cărora le sunt asociate, aparent arbitrar, caracteristici negative sau pozitive.

”Picioarele late şi cărnoase indică ignoranţă şi dragoste de opresiune, iar picioarele mici şi moi indică răutate. Cele mai bune picioare sunt cele simetrice, de o dimensiune medie, cu puţină carne, unghii sănătoase şi degete simetrice”, se arată în textul menţionat.

Vomitatul zilnic este sănătos

Unele cărţi de sfaturi erau destinate exclusiv membrilor familiilor regale şi liderilor vremii. Acestea includeau filosofii legate de guvernare, sfaturi despre persoanele în care poţi să ai încredere, regimuri alimentare şi strategii pentru vremuri de pace sau război.

”Secretul secretelor” este o carte despre conduita regală apărută în 1326-1327. În carte se recomandă ”vomitatul în fiecare dimineaţă cu oţet îndulcit”.

Sursă: Mental Floss

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase