Home » Istorie » O pagină din Noul Testament a ’’apărut’’ pe eBay. Ce include el. FOTO+VIDEO

O pagină din Noul Testament a ’’apărut’’ pe eBay. Ce include el. FOTO+VIDEO

Publicat: 23.11.2015
Un manuscris antic, de aproximativ 2.000 de ani, a apărut pe eBay cu un preţ de 99 de dolari, iniţial.
Preţiosul obiect religios a fost identificat pe magazinul online de Geoffrey Smith, profesor asistent la Universitatea din Texas.
 
Papirusul antic grecesc ce datează, aprozimativ, din anii 250-350 d. Hr. este un fragment din Evanghelia lui Ioan. Se pare că fragmentul include şase linii de text scrise în greacă de la Ioan 1: 50-51, pe de o parte, şi cu un text creştin neidentificat pe cealaltă parte. Sulul din care s-a rupt această pagină a Noului Testament se crede că ar  fi fost unul dintre cele zeci de texte biblice stocate în Orientul Mijlociu.
 
Cărturarii creştini au copiat versetele, cuvânt cu cuvânt, pe papirus pentru a-şi răspândi religia în întreaga regiune.
“Fragmentul de papirus, de dimensiunea unui card bancar, nu este, în prezent, catalogat în lista oficială de manuscrise ale Noului Testament”, afirmă expertul Brice C Jones.
 
 
„Atunci când am văzut lista m-am gândit că acest lucru nu poate fi permis să se vândă pe eBay, fiindcă va disparea, cu siguranţă, într-o colecţie privată”, a declarat cercetătorul creştinismului timpuriu, Geoffrey Smith.
 
Pentru a putea studia fragmentul, Smith a contactat vânzătorul şi i-a cerut acestuia să oprească licitaţia, care la un moment dat a ajuns la mai mult de 1.000 de dolari.
 
 
Smith crede că fragmentul este unica secvenţă cunoscută din papirus grec al Noului Testament, care apare drept o foaie de parcurs nefolosită, mai degrabă decât un codex. Codexul este cea mai veche formă a cărţii, un set de pagini manuscrise unite între ele prin broşare.
 
Larry Hurtado, un savant de manuscrise creştine, a declarat că în afară de câteva texte care apar pe partea din spate a sulurilor, toate papirusurile cunoscute ale Noului Testament sunt codice.
 
 
În postarea de pe eBay a fost declarat că papirusul a venit din colecţia de manuscrise a lui Harold R Willoughby, un profesor de creştinism timpuriu de la Universitatea din Chicago, care a murit în 1962. Vânzătorul, care a fost identificat drept o rudă de-a lui Willoughby, a declarat că a descoperit papirusul în timp ce deschidea o valiză ce conţinea obiecte ale regretatului profesor.
 
Sursa: Mail Online
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase