Home » Istorie » Un mister vechi de peste 100 de ani legat de Nefertari, una dintre cele mai mari regine ale Egiptului Antic, a fost elucidat

Un mister vechi de peste 100 de ani legat de Nefertari, una dintre cele mai mari regine ale Egiptului Antic, a fost elucidat

Publicat: 03.12.2016
Atunci când egiptologii au deschis mormântul Reginei Nefertari în anul 1904, au descoperit un loc care a fost jefuit şi unde au mai rămas doar obiecte deteriorate şi trei fragmente ale unor picioare mumificate, care se presupune că sunt cele ale Reginei Nefertari, cea care a fost una dintre soţiile lui Ramses II, care a condus Egiptul în perioada 1279 - 1213 î.Hr.

Însă, până acum, nimeni nu a analizat aceste fragmente ale picioarelor mumificate, dar acum cercetătorii au descoperit că acestea au aparţinut unei femei de vârstă mijlocie sau chiar uneia care se încadra în cea de-a treia vârstă, care avea o înălţime de aproximativ 165 de cm şi probabil că suferea de artrită. Aceste descoperiri relevă faptul că acestea au aparţinut Reginei Nefertari.

Regina Nefertari este una dintre cele mai cunoscute regine ale Egiptului Antic, mai ales pentru faptul că mormântul său este unul dintre cele mai elaborate din Valea Regilor, lângă Luxor. Pereţii sunt decoraţi cu picturi în culori vii, iar tavanul este pictat asemenea unui cer înstelat. Statuia lui Nefertari se află într-un templu de piatră din Abu Simbel, în sudul Egiptului şi o înfăţişează alături de soţul ei, ambele statui având aceeaşi înălţime, ceea ce înseamnă că această regină avea, într-adevăr, un statut privilegiat. Mormântul acesteia a fost jefuit în Antichitate, iar sarcofagul de culoare roz a fost rupt în bucăţi încă de atunci.

Sursa: Habicht et al., PLOS ONE 11(11): e0166571

Aceste fragmente ale picioarelor se află, acum, la Muzeul de Egiptologie din Torino, în Italia, iar cel mai lung are puţin peste 30 cm. Cele două sunt, de fapt, o parte a femurului, respectiv o parte a tibiei.

Franz Rühli, directorul Institutului de medicină Evolutivă din cadrul Universităţii din Zurich, alături de colegii săi, au studiat aceste fragmente folosind razele X şi au aflat că acestea aparţin, cu siguranţă, unei femei şi, potrivit mărimii acestora şi a faptului că erau afectate de artrită, se pare că posesoarea avea o vârstă cuprinsă între 40 şi 60 de ani atunci când a decedat. Se estimează că Nefertari a murit la 25 de ani după ce soţul său a început să conducă Egiptul, având undeva între 40 şi 50 de ani.

Potrivit dimensiunii picioarelor, cercetătorii au estimat că femeia avea o înălţime cuprinsă între 165 cm şi 168 cm, iar în ceea ce priveşte acordarea unui verdict clar, nu există niciun semn al unei a doua înmormântări în acel loc, ceea ce exclude ideea de a fi vorba despre una dintre fiicele sale.

Sursa: Live Science

Citeşte şi:

Morminte faraonice din vremea lui Ramses al II-lea, descoperite langa Cairo

Asasinatul înfiorător al lui Ramses al III-lea. După mii de ani, egiptologii dezvăluie modul în care marele FARAON a fost omorât – FOTO+VIDEO

Un ansamblu arheologic din era faraonicã

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase