Home » Istorie » Port Arthur, DOVADA presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile surpriză – VIDEO

Port Arthur, DOVADA presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile surpriză – VIDEO

02.09.2020
Port Arthur, DOVADA presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile surpriză – VIDEO
La 9 februarie 1904 flota japoneză atacă pe neaşteptate fortăreaţa rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez.
Războiul ruso-japonez, care a durat până în 1905, a fost un conflict generat de ambiţiile imperialiste ale Imperiului Rus şi ale Imperiului Japonez în privinţa Manciuriei şi Coreii. 
Principalele teatre de război au fost Port Arthur şi Peninsula Liaodong, împreună cu calea ferată care lega Port Arthur de Harbin. Ruşii căutau de multă vreme un port ale cărui ape să nu îngheţe în timpul iernii. Japonezii au intrat în război datorită nevoii strategice de stăvilire a expansiunii ruseşti către Coreea.
 
La sfârşitului secolului al XIX-lea şi începutul celui de-al XX-lea, mai multe ţări occidentale intraseră în competiţie pentru influenţă, comerţ sau ocuparea de teritorii în Asia Răsăriteană, în vreme ce Japonia se străduia să se transforme într-o superputere. Statutul de mare putere în acea perioadă depindea, în parte, de accesul la colonii, care asigurau materii prime şi pieţe de desfacere. Asigurarea controlului asupra coloniilor depindea, la rândul lui, de puterea flotelor militare şi comerciale, de porturi cu ape adânci şi cu mai multe dane, care să gazduiască cuirasate tot mai mari şi să asigure aprovizionarea printr-un lanţ de depozite de cărbune, combustibilul necesar motoarelor cu aburi ale vaselor de război.

În timpul negocierilor dinaintea izbucnirii războiului, ruşii au tot tras de timp, refuzând să-i ia în serios pe japonezi. În cele din urmă, japonezii au decis să facă pasul decisiv. În noaptea dintre 8-9 februarie 1904, japonezii au lansat un atac simultan asupra flotei ruse de la Port Arthur şi Chemulpo.
 
După eşecul negocierilor cu Rusia, Japonia a dat un ultimatum pe 31 decembrie 1903 şi a rupt relaţiile diplomatice pe 6 februarie 1904. Cu trei ore mai înainte ca guvernul rus să recepţioneze ultimatumul, marina japoneză a atacat vasele de război ruseşti ancorate în Port Arthur. Ambele părţi au emis declaraţii de război pe 10 februarie. Din punct de vedere al dreptului internaţional, atacul japonez nu a fost considerat un atac-surpriză datorită prezenţei ultimatumului. Totuşi, după atacul japonez asupra flotei SUA de la Pearl Harbor, atacul de la Port Arthur a fost amintit de multe ori ca dovadă a presupusei predilecţii japoneze pentru atacurile surpriză.
 
Deşi Imperiul Rus avea în continuare o armată mai numeroasă decât japonezii, înfrângerile succesive le-au zdruncinat încrederea în propriile forţe. În plus, în anul 1905 a izbucnit o mişcare revoluţionară care a zguduit imperiul de-a lungul întregului an şi a ameninţat stabilitatea ţării. Rusia a ales varianta negocierilor de pace, pentru a se putea concentra pe problemele de politică internă.
 
Rusia avea să piardă toate bătăliile directe. În cele din urmă, Theodore Roosevelt, preşedintele american, a intervenit ca negociator al păcii şi, în august-septembrie 1905, a găzduit conferinţa de pace la Portsmouth, New Hampshire. Încă din ianuarie 1905, Roosevelt scria că dacă Japonia „încearcă să câştige de pe urma victoriei sale în Războiul Ruso-Japonez mai mult decât ar merita, îşi va atrage împotriva sa toate marile puteri, şi oricât de hotărâtă ar fi, nu va putea face faţă unei lumi aliate.”
 
Conflictul s-a încheiat cu victoria indiscutabilă a Japoniei, care a câştigat majoritatea bătăliilor şi a dus la distrugerea totală a flotei maritime şi a mai multor armate de infanterie ruseşti. Totuşi, sentimentele triumfaliste nipone s-au transformat rapid într-o nemulţumire amară şi revolte populare în momentul în care termenii păcii au fost aduşi la cunoştinţa publicului. La încheierea războiului, ambele părţi beligerante erau vlăguite militar şi economic, iar marile puteri europene priveau cu o deosebită nemulţumire apariţia pe scena politică a unui competitor un plus.
 
Ţarul a refuzat să plătească indemnizaţii de război Japoniei, iar guvernul de la Tokio, având probleme cu dobânzile împrumuturilor de război, a fost nevoit să cedeze în această privinţă. Astfel, Japonia, deşi a câştigat războiul, a trebuit să se mulţumească cu concesiunea peninsulei Liaodong şi cu jumătate din insula Sakhalin. În plus, Rusia recunoştea Coreea ca făcând parte din sfera de influenţă a Japoniei şi accepta să evacueze Manciuria.
 
Nemulţumirile populare din Rusia au dus la izbucnirea revoluţiei ruse din 1905, un eveniment pe care ţarul Nicolae al II-lea sperase să-l evite prin adoptarea unor poziţii intransigente mai înainte de începerea negocierilor de pace. Poziţia rusă s-a înăsprit şi mai mult după începerea negocierilor pentru semnarea tratatului de pace.
 
Tratatul de la Portsmouth, mediat de preşedintele SUA Theodore Roosevelt, a pus capăt în mod oficial războiului. Lipsa unor câştiguri teritoriale semnificative şi a reparaţiilor de război a dus la revolte în întreaga Japonie. Tratatul de pace a adâncit lipsa de încredere a japonezilor în toate naţiunile vest-europene.
 
Înfrângerea Rusiei a fost privită cu uimire de puterile europene, dar şi de naţiunile asiatice. Faptul că o naţiune ne-europeană a reuşit să înfrângă o supraputere într-un conflict militar de amploare a inspirat încredere numeroaselor mişcări anticoloniale care aveau să apară în întreaga lume. Marile puteri europene, care aveau prejudecăţi rasiste sau naţionaliste, nu au reuşit să înveţe nimic din înfrângerea Rusiei, cauzată, în principal, de superioritatea tehnologică şi tactică a japonezilor în domeniul războiului pe uscat. În schimb, puterile europene aveau să-şi modernizeze flotele.
 
În timpul războiului, armata japoneză a tratat civilii şi prizonierii de război ruşi bine, fără brutalităţile şi atrocităţile din Al Doilea Război Mondial. Prizonierii coreeni şi chinezi nu s-au bucurat, în egală măsură, de un tratament uman.
 
Istoricii niponi cred că acest război este un punct de cotitură pentru Japonia şi principalul mijloc pentru înţelegerea eşecului militaro-politic al ţării de mai târziu. Nemulţumirile faţă de condiţiile păcii, care erau considerate mai potrivite pentru o naţiune înfrântă, nu pentru una învingătoare, erau răspândite printre reprezentanţii tuturor claselor sociale, existând un consens, în această privinţă, în societatea japoneză. Atitudinea antieuropeană a crescut în următoarele decenii tot mai mult, cu fiecare act diplomatic al marilor puteri, considerat ori lipsit de consideraţie, sau de-a dreptul batjocoritor de către japonezi.
 
 
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 9 februarie:
 
1773 – S-a născut William Henry Harrison, preşedinte al SUA (d. 4 aprilie 1841).
 
1874 – A încetat din viaţă istoricul francez Jules Michelet („Istoria Franţei”, „Istoria Revoluţiei Franceze”) (n. 21 august 1798).
 
1904 – Flota japoneză atacă pe neaşteptate fortăreaţa rusă Port-Arthur. Începe războiul ruso-japonez (-1905).
 
1934 – A fost instituită Înţelegerea Balcanică, alianţă din care făceau parte România, Iugoslavia, Grecia şi Turcia. Potrivit Pactului încheiat la Atena, statele semnatare îşi garantau mutual securitatea frontierelor balcanice.
 
1969 – Primul zbor de încercare al unui Boeing 747.
 
1990 – Sonda Galileo survolează planeta Venus.
 
1991 – A încetat din viaţă poetul român Florin Mugur: „Schiţe despre fericire”, „Convorbiri cu Marin Preda”, „Vârstele raţiunii”, „Dansul cu cartea” (n. 7 februarie 1934).
 
1998 – Preşedintele Georgiei, Eduard Şevardnadze a supravieţuit atentatului îndreptat asupra lui
 
2002 -A încetat din viaţă Prinţesa Margareta, sora reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii (n. 1930)
 
2008 – A încetat din viaţă Mădălina Sava, jurnalist radio, realizator de emisiuni la Radio România Actualităţi, Antena Bucureştilor şi Radio România Tineret (n. 4 iulie 1967).
 
2009 – A încetat din viaţă contrabasistul Orlando „Cachaito” Lopez, membru al celebrei formaţii Buena Vista Social Club (n. 1933) 
Cele mai noi articole
Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un nou studiu sugerează că Pământul nu a fost niciodată atât de cald în ultimii 12.000 de ani
Recordul de temperatură din Arctica a fost confirmat. Un nou studiu sugerează că Pământul nu a fost niciodată atât ...
Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA
Fenomen fără precedent. Algele schimbă culoarea lacurilor din SUA
Problemele emoționale legate de utilizare excesivă a internetului în cazul adolescenților
Problemele emoționale legate de utilizare excesivă a internetului în cazul adolescenților
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Când se vor afişa rezultatele complete de la Evaluarea Naţională (Capacitate) 2020. Edu.ro anunţă notele pe judeţe
Samsung a stabilit data lansării următorului smartphone vârf de gamă
Samsung a stabilit data lansării următorului smartphone vârf de gamă
România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin
România se află printre țările în care accesul la date mobile este cel mai ieftin
O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători
O rețea neurală a creat o sumedenie de mutanți. Animalele arată ca niște hibrizi înspăimântători
UE a ajuns la acorduri cu două grupuri farmaceutice pentru potenţiale tratamente împotriva COVID-19
UE a ajuns la acorduri cu două grupuri farmaceutice pentru potenţiale tratamente împotriva COVID-19
Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții
Un sistem solar din ”vecinătatea” noastră cosmică prezintă condiții favorabile vieții
Google Chrome ar putea îmbunătăți autonomia pe laptop-uri
Google Chrome ar putea îmbunătăți autonomia pe laptop-uri
Noi restricții pentru românii care ajung în Austria. Ce se întâmplă dacă nu prezintă rezultat negativ la testul de COVID-19
Noi restricții pentru românii care ajung în Austria. Ce se întâmplă dacă nu prezintă rezultat negativ la testul de ...
Facebook și WhatsApp anunță că nu vor oferi informații despre utilizatorii lor Guvernului din Hong Kong
Facebook și WhatsApp anunță că nu vor oferi informații despre utilizatorii lor Guvernului din Hong Kong
Agenția guvernamentală secretă care plantează „bombe cu cianură” pe întreg teritoriul Statelor Unite
Agenția guvernamentală secretă care plantează „bombe cu cianură” pe întreg teritoriul Statelor Unite
Un oraș din Japonia a interzis folosirea telefoanelor în timpul mersului
Un oraș din Japonia a interzis folosirea telefoanelor în timpul mersului
De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?
De câți oameni va avea nevoie o colonie pe Marte?
Un studiu arată că românii sunt optimiști. Când cred că vor scăpa de pandemia de coronavirus
Un studiu arată că românii sunt optimiști. Când cred că vor scăpa de pandemia de coronavirus
O cercetătoare a suferit de o maladie cerebrală la șapte ani după un accident cu mostre de ”boala vacii nebune”
O cercetătoare a suferit de o maladie cerebrală la șapte ani după un accident cu mostre de ”boala vacii nebune”
Energia nucleară ar putea fi viitorul explorării spațiale
Energia nucleară ar putea fi viitorul explorării spațiale