Home » Istorie » O nouă descoperire uluieşte cercetătorii. Un sit al vikingilor din Canada rescrie istoria pe care o ştim – FOTO+VIDEO

O nouă descoperire uluieşte cercetătorii. Un sit al vikingilor din Canada rescrie istoria pe care o ştim – FOTO+VIDEO

Publicat: 11.04.2016
Recent descoperitul sit al vikingilor din Canada ar putea rescrie istoria, în special, partea când europenii au explorat America de Nord, înainte de Cristofor Columb.

Descoperirea a fost făcută de către o echipă condusă de arheologul american Sarah Parcak  cu ajutorul imaginilor din satelit al punctului Rosee, din Newfoundland (Canada). Imaginile au fost făcute cu ajutorul camerelor ce se află la 643 de km deasupra Pământului.

Parcak a studiat imaginile şi a găsit variaţii interesante ale peisajului, cum ar fi: solul decolorat şi vegetaţia alterată, ceea ce sugerează că sub ele trebuie să fie ceva important.

Continuând investigaţiile, echipa a observat pe sol urmele unor modele aproape imposibil de distins, ceea ce poate însemna că structurile găsite acolo pot fi create de mâna omului.  

Una dintre aceste structuri pare să aibă secţiuni în interior, care sunt aproape de aceeaşi dimensiune şi formă ca descoperirile de la L’Anse aux Meadows, considerat până de curând a fi singurul sit viking din America de Nord. 

Până în prezent, acest sit ar putea fi a doua posibilă locaţie istorică nordică descoperită cu ajutorul tehnologiilor avansate din spaţiu.

Descoperirea noului sit deschide larg o uşă spre posibilitatea că vikingii au fost odată prezenţi în acele zone. Echipa a gasit structuri de turbă, care ar fi putut fi folosite pentru aproape orice:  case, centre de depozitare sau orice altceva.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, foarte puţine artefacte în această zonă, fapt ce fundamentează teoria că vikingii au fost într-adevăr prezenţi la un moment dat acolo. Acest lucru se datorează faptului că vikingii aveau tendinţa de a avea aşezări trecătoare, „efemere”, aşa cum consideră şi Parcak.

Este foarte probabil ca situl să fi fost folosit la o instalaţie pentru topirea fierului, ca parte dintr-o localitate mai mare. În continuare, pentru a consolida descoperirea sunt necesare mai multe cercetări. 

Echipa lui Parcak se va întoarce la punctul Rosee în această vară pentru a continua săpăturile.

„Aceasta va dura ani lungi de săpături atente şi va fi un subiect extrem de controversat”, afirmă Parcak.

Arheologul consideră că descoperirea poate aduce, de fapt, mai multe întrebări decât răspunsuri.

Sursa: Tech Times

Vă recomandăm şi aceste articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase