Home » Istorie » În urmă cu peste două secole, o navă-fantomă era descoperită în Oceanul Arctic. Marinarii care au explorat-o au fost înfricoşaţi după ce au urcat la bordul ei – FOTO

În urmă cu peste două secole, o navă-fantomă era descoperită în Oceanul Arctic. Marinarii care au explorat-o au fost înfricoşaţi după ce au urcat la bordul ei – FOTO

Publicat: 06.08.2016
Vasul-fantomă a făcut subiectul a numeroase romane şi filme.

La 11 octombrie 1775, în largul coastei de vest a Groenlandei, echipajul de pe vasul Herald descoperea nava-fantomă ,,Octavius”. Marinarii raportau atunci că au găsit la bordul corabiei cadavrele îngheţate, aproape perfect conservate, a 28 de marinari. Mai mult decât atât, căpitanul a fost găsit în cabina sa, stând la masă, cu o pană de scris în mână. În acelaşi loc a fost descoperit cadavrul unei femei, cel al unui copil şi cel al unui marinar. 

În momentul în care au părăsit epava, marinarii de pe vasul Herald au luat cu ei numai jurnalul de bord al căpitanului. Ultima dată menţionată în document: 11 noiembrie 1762. Octavius se afla în Oceanul Arctic de aproape 13 ani. 

Foto:abovetopsecret.com

Există numeroase legende legate de naufragiul petrecut în zona Groenlandei. Una dintre legende menţionează faptul că vasul ar fi părăsit Anglia în anul 1761 şi ar fi ajuns în Orient în anul următor. La întoarcere, căpitanul a ales să călătorească de-a lungul coastei nordice a Americii de Nord, prin aşa-numitul ,,Pasaj de nord-vest”, care uneşte Oceanul Atlantic cu Oceanul Pacific. Nava nu a mai ajuns însă la destinaţie, fiind reperată pentru ultima dată la 75°N 160° V, la aproximativ 400 de kilometri nord de oraşul Barrow din Alaska. 

Într-o altă legendă, publicată în anul 1905, vasul este denumit ,,Gloriana”, iar ruta prin Pasajul de nord-vest nu este menţionată deloc. O altă poveste, apărută la  13 decembrie 1828 în publicaţia ,,The Ariel: A Literary and Critical Gazette”, nu conţine nici măcar o referire la numele corabiei-fantomă. 

Foto:abovetopsecret.com

Mitul epavei Octavius a inspirat, de-a lungul timpului, numeroşi scriitori, dar şi regizori de film. De exemplu, artistul francez Jacques Tardi publica în anul 1974 romanul grafic ,,Demonul de Gheaţă”, a cărui acţiune se petrece în anul 1889, pe vasul ,,L’Anjou”, în Marea Barents. Marinarii găsesc, la un moment dat, o corabie-fantomă, ,,The Iceland Loafer”, iar la bordul acesteia, pe toţi membri echipajului îngheţaţi. Imediat după descoperire, vasul ,,L’Anjou” exlpodează, iar mateloţii rămân captivi pe nava-fantomă. 

Corabia apare şi în jocul video Assassin’s Creed III, în momentul în care personajul principal, Connor, caută indicii legate de locul în care se afla comoara pierdută a căpitanului Kidd. 

Sursa: thevintagenews.com

Vă mai recomandăm şi: Epavele scufundate ale ambarcaţiunilor devin ecosisteme

                                             Epava unui vas olandez din secolul XVIII a fost descoperită în apropierea Braziliei

                                             Vechile nave de război americane vor fi reciclate

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase