Home » Istorie » Porcii, animalele pe care romanii le foloseau pentru a înspăimânta elefanţii armatei inamice

Porcii, animalele pe care romanii le foloseau pentru a înspăimânta elefanţii armatei inamice

Porcii, animalele pe care romanii le foloseau pentru a înspăimânta elefanţii armatei inamice
Publicat: 23.10.2016
Este un lucru extrem de cunoscut faptul că animalele erau folosite în bătăliile antice, mai ales caii, elefanţii, câinii, maimuţele şi chiar rinocerii. Rolul acestora era cel de a transporta soldaţii, echipamentul sau, pur şi simplu, de a fi mascotele trupelor, pentru a îi binedispune. Dar cine ar fi crezut că porcii au fost, şi ei, folosiţi în timpul acestor bătălii?

Porcii au fost folosiţi în bătălii de către romani, mai ales ca o măsură împotriva elefanţilor, motivul fiind acela că cei din urmă se speriau teribil la vederea porcilor. Tactica era cea de a învălui porcii în smoală şi aplicarea pe suprafaţa acestora a unor substanţe inflamabile, iar în momentul în care inamicii se apropiau sau când romanii avansau, porcilor li se dădeau foc. Pliniu cel Bătrân a evocat aceste evenimente: „Elefanţii se înspăimântă atunci când aud chiar şi cel mai mic grohăit al porcilor”, iar Claudius Aelianus a confirmat faptul că în timpul bătăliei cu Pyrrhus, din anul 275 î.e.n., romanii au folosit această tactică pentru a provoca panică printre elefanţi.

Metoda porcilor incendiaţi nu a fost folosită doar de către romani, existând scrieri care relevă faptul că asedierea Megarei de către Antigonus II Gonatas, din anul 266 î.e.n, nu a avut sorţi de izbândă, căci megarienii au incendiat porcii şi i-au trimis printre elefanţii folosiţi de către inamici, fapt ce a provocat un haos inimaginabil în armata inamică.

În „Războiul lui Iustinian”, Procopius a evocat faptul că, atunci când Khosrau I, regele Persiei, a atacat oraşul mesopotamian Edessa, în anul 544 î.e.n., elefanţii săi aproape că au decimat armata inamică şi, astfel, perşii au intrat în oraş, dar porcii au salvat situaţia.

În urma acestor evenimente, îmblânzitorii de elefanţi au încercat să asigure legături între puii de elefanţi si porci, tocmai pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple.

Sursa: The Vintage News

Citeşte şi:

Porcii sunt sentimentali si iubesc luxul

Transplantul de organe de la porci la oameni, mai aproape de realitate!

Circuitul virusului in natura: de la porc la om si inapoi la porc

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase