Home » Istorie » Descoperire surprinzătoare în urma analizării unuia dintre puţinele triburi de vânători-culegători rămase în lume

Descoperire surprinzătoare în urma analizării unuia dintre puţinele triburi de vânători-culegători rămase în lume

Descoperire surprinzătoare în urma analizării unuia dintre puţinele triburi de vânători-culegători rămase în lume
Publicat: 28.08.2017
Experţii au descoperit noi dovezi privind modul în care microbii din intestine sunt influenţaţi de hrana pe care o consumăm. Ecosistemul din intestinele membrilor unui grup restrâns de vânători, dintr-o zonă a Tanzaniei, prezintă schimbări dramatice în funcţie de dieta alimentară pe care aceştia o au în fiecare anotimp.

În cadrul unui studiu condus de cercetătorii din cadrul Universităţii Stanford au fost analizate variaţiile în funcţie de anotimp ale compoziţiei microbiane din intestinele tribului Hadza, una dintre puţinele populaţii tradiţionale rămase de vânători şi culegători, relatează Science Daily. 

Studiul dezvăluie modul în care microflora intestinală a membrilor grupului se schimbă în funcţie de anotimp şi dieta alimentară din anumite perioade. Experţii sugerează că schimbările din alimentaţia populaţiilor, ce au avut loc în ultimii 10.000 de ani, ar putea reprezenta sursa diminuării diversităţii microbiane din intestinele populaţiilor din prezent. ”Triburile existente de vânători şi culegători ne oferă cea mai apropiată alternativă pentru studierea efectelor industrializării din prezent şi a schimbărilor din organismul oamenilor moderni,” a declarat Justin Sonnenburg, profesorul din cadrul Stanford. 

Timp de 15 milioane de ani, oamenii au evoluat alături de speciile de microbi existente în intestine. Evoluţia agriculturii ce a avut loc acum 10.000-15.000 de ani a schimbat radical alimentaţia oamenilor. Stilul de viaţă al strămoşilor noştri era radical diferit de al oamenilor din prezent. Apariţia dispozitivelor care au încurajat sedentarismul, apariţia antibioticelor şi naşterile prin cezariană au schimbat în timp organismul omului modern.

Deşi tribul Hadza este alcătuit doar dintr-o 1.000 de membri, doar 200 dintre aceştia au rămas vânători-culegători tradiţionali. Dieta acestora fiind compusă doar din cinci produse: carne, fructe de pădure, baobab, tuberculi şi miere. Deşi alimentaţia populaţiilor din Occident este relativ asemănătoare, tribul nu utilizează metode de congelare sau conservare , aşadar alimentaţia acestora fluctuează în funcţie de anotimp. În zona văii Rift există două anotimpuri, cel secetos, când carnea, baobabul şi tuberculii sunt consumaţi în cantităţi mai mari, şi cel umed, în care sunt consumate mai mult fructele de pădure, tuberculii, mierea şi baobabul. 

În cadrul investigaţiei au fost adunate şi analizate 350 de probe de fecale de la 188 de membri ai tribului Hadza, de-a lungul unei perioade de un an. Analizele au demonstrat că flora microbiană a subiecţilor se schimbă în funcţie de anotimp. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase