Prima pagină Istorie

De ce Meghan Markle nu ar trebui considerată prima ''prinţesă de culoare'' de la Casa Regală Britanică

Oana Bujor 05.19.2018 | ● Vizualizări: 6914
Sursa: Hepta     + zoom
Galerie foto (2)

Atunci când prinţul Harry şi-a anunţat logodna cu actriţa Meghan Markle, omenirea a început să analizeze ce ar însemna ca o femeie biracială să aibă un loc în familia regală britanică. Markle, a cărui mamă este afro-americană şi tatăl caucazin, a fost denumită de unele persoane ca fiind prima ''prinţesă de culoare''. Însă conform istoricilor, Markle nu este prima membră a familiei regale de culoare.

Charlotte de Mecklenburg-Strelitz a fost căsătorită cu George al-III-lea al Marii Britanii în 1761, ea fiind tot o femeie de culoare, susţine istoricul Mario Valdes. El adaugă că Charlotte era înrudită cu Margarita de Castro y Sousa, o femeie de culoare a familiei regale portugheze. 

Însă, conform History, dovezile privind rasa lui Charlotte sunt bazate doar pe trăsăturile chipului său. În timpul domniei sale ca regină, Charlotte a fost batjocorită pentru chipul său, fiind descrisă ca având ''un chip mulatru''. 

Deşi este posibil ca cei ce o considerau pe Charlotte urâtă să fi utilizat stereotipurile rasiale doar pentru a o insulta, Valder susţine că aceasta era cu adevărat o persoană multră. Însă acest lucru nu poate fi observat în portretele contemporane sau în caricaturile reginei. Alţi istorici susţin că ''distanţa dintre generaţiile de africani din care şi-ar fi avut originile Charlotte este atât de mare încât această asumpţie este ridicolă''. 

Sursa: Wikimedia Commons

Regalitatea de culoare a existat dintotdeauna, iar monarhiile moderne există şi în prezent în Africa. Însă, în Europa monarhia a fost în general rezervată membrilor familiilor caucaziene de elită. În perioada lui George al-III-lea, cel ce a semnat abolirea comerţului britanic cu sclavi, căsătoria cu o femeie de culoarea a reprezentat un alt subiect de discuţie privind rasa şi sclavia. Rasa lui Charlotte, fie că este reală sau imaginară a ''introdus această trăsătură în identitatea, frumuseţea şi feminitatea britanicilor,'' scrie Paul Youngquist, cercetător ce a studiat portretizarea africanilor în perioada romantică a Marii Britanii. 

Cu privire la aceste zvonuri despre regina Charlotte, un purtător de cuvânt al Casei Regale a declarat în 1999 că ''acest zvon a circulat timp de ani de zile şi este un lucru istoric, însă sunt lucruri mult mai importante ce trebuie descutate''. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: