Home » Istorie » Wu Zetian, prima impărăteasă a Chinei. Scandaloasă şi crudă, a fost una dintre cele mai influente femei din istoria Chinei

Wu Zetian, prima impărăteasă a Chinei. Scandaloasă şi crudă, a fost una dintre cele mai influente femei din istoria Chinei

Publicat: 12.08.2018
„Nemiloasă”, „spirituală” şi „intrigantă” sunt cuvintele care o descriu pe prima impărăteasă a Chinei, Wu Zetian. În ciuda piedicilor pe care istoricii timpului au încercat să-i le pună, încercând să-i elimine numele, ea rămâne una dintre cele mai influente femei din istoria Chinei.

A fost secretara împăratului Taizong

Conform Listverse, Wu Zhao s-a născut în jurul anului 624 d.Hr. într-o familie bogată şi influentă.

 

 

Datorită ocupaţiei tatălui său şi a legăturilor strânse cu curtea imperială, Wu a obţinut educaţia pe care multe femei din timpul ei nu o puteau primi. Se spune că îndată ce împăratul Taizong a pus ochii pe Wu, la vârsta de 14 ani, acesta i-a acordat titlul de carin (concubină pe locul cinci), numind-o „Mei-Niang”, ceea ce înseamnă „fermecător” sau „frumos”.

Chiar dacă Wu era o concubină, ea îşi urmărea propriile sale interese, continunând să stocheze cunoştiinţe care să o distingă de toate celelalte fete. Prin frumuseţe şi inteligenţă, ea l-a determinat pe împăratul Taizong să o ţină timp de zece ani pe postul de secretară. În această perioadă, Wu a învăţat despre afacerile statului şi a fost însărcinată cu mai multe documente importante. Când a venit vremea ca Wu să conducă, ea a folosit, în propriul său guvern, ceea ce învăţase în timpul petrecut alături de împăratul Taizong.

A avut o aventură cu fiul lui Taizong pentru a se întoarce în palat

În 649, împăratul Taizong a murit. În mod tradiţional, atunci când un împărat moare, concubinele lui trebuiau să-şi radă părul şi să devină călugăriţe. Cu toate acestea, Wu nu era ca niciuna dintre celelalte concubine. Când Li Zhi, fiul lui Taizong (mai târziu numit Gaozong, ca împărat), a venit să-şi onoreze tatăl în templul Ganye, Wu a reuşit să îi câştige afecţionea acestuia, determinându-l să o aducă înapoi la curtea regală.
Împărăteasa Wang (soţia lui Gaozong) a observat situaţia şi a decis să o alunge. Incapacitatea lui Wang de a da naştere unor copii a creat, însă, o ruptura între ea şi Gaozong, fapt ce a determinat-o să-i spună lui Wu să se întoarcă la palat. De îndată ce Wu a fost adusă înapoi, acesteia i s-a dat titlul de zhaoyi (cea de a doua concubină).
Imaginea lui Wu Zetian într-un album din secolul XVIII ce cuprinde portretele a 86 de împăraţi ai Chinei

A folosit moartea fiicei ei pentru a deveni împărăteasă

După ce a născut doi fii în 652 (Li Hong) şi 653 (Li Xian), Wu a dat naştere unei fiice în 654, care a fost găsită strangulată în patul ei. Wu a pus repede vina asupra împărătesei Wang, susţinând că aceasta era geloasă pe copilul ei. Totodată, aceasta a acuzat-o pe Wang şi pe mama ei de vrăjitorie, dorind ca ea şi familia ei să fie înlăturate din curte. După ce împărăteasa Wang a părăsit curtea, Wu a ordonat ca aceasta să fie ucisă.

A ucis pe oricine care era împotriva poziţiei sale de împărăteasă

De îndată ce Wu şi-a asigurat locul ca împărăteasă, aceasta a început să trimită forţe de poliţie după cei care erau împotriva titulaturii ei sau după cei care au complotat împotriva ei. Un exemplu al eforturilor acestor poliţişti a fost moartea lui Zhangsun Wuji, cumnatul lui Taizong şi aliatul apropiat al lui Gaozong. Similar cu mulţi aristocraţi din dinastia Tang, Wuji nu a fost de acord cu ascensiunea lui Wu. Ca urmare, Wu Xu Jingzong îl acuză pe Wuji de trădare, fiind forţat să se sinucidă.
În cele din urmă, împăratul Gaozong, soţul lui Wu, a suferit un accident vascular cerebral care l-a orbit şi a contribuit la transferarea mai multor sarcini administrative lui Wu.

Şi-a detronat fiul cel mare

După moartea împăratului Gaozong în 683, Wu l-a aşezat pe tron pe cel mai mare fiu al său, Li Hong (împăratul Zhongzong). Zhongzong era controlat de soţia sa, Lady Wei, care şi-a numit  toţi membrii familiei sale în funcţii înalte. Cu toate acestea, Lady Wei s-a dovedit a fi o provocare, deoarece a încercat să imite acţiunile lui Wu de a urca în vârf ca împărăteasa. Urmarea a fost că Wu l-a înlocuit la tron repede pe Zhongzong cu fiul ei mai mic Ruizong (Li Dan).

Era superstiţioasă şi paranoică

Acum că Wu era împărateasa dinastiei Zhou (care era iniţial dinastia Tang), ea a continuat să aibă o frică iraţională (sau poate raţională) faţă de funcţionarii curţii care erau împotriva titlului ei de împărăteasă. Astfel i-a înlocuit în secret şi apoi i-a băgat la închisoare.
Pentru a justifica natura domniei sale, Wu s-a concentrat, de asemenea, pe simboluri. Cu toate acestea, în ciuda câtorva semne, precum un munte care a apărut aparent după un cutremur, unul dintre miniştrii săi a fost convins că era un semn că domnia ei nu era predestinată. Wu a refuzat să creadă că acest lucru este adevărat, declarând în schimb că muntele este un semn bun. Pentru a scăpa de ministru, ea l-a trimis în exil.

A întreţinut relaţii sexuale cu mai mulţi bărbaţi

Chiar şi la bătrâneţe, Wu a continuat să aibă relaţii intime cu diverşi bărbaţi. A avut o aventură cu un călugăr fals pe nume Huaiyi, care a provocat indignare la curtea imperială. După ce Huayi a plecat, a avut o aventură cu fraţii Zhang care a făcut-o să uite de responsabilităţile ei.
Sătui de aventura acesteia, membrii de vază ai curţii imperiale au ordonat ca fraţii să fie ucişi în 702. Wu a fost forţată să abdice, iar dinastia Zhaou s-a încheiat. Wu a murit la vârsta de 80 sau 81 de ani.

Era respectată de femei şi oamenii simpli

În ciuda caracterului său aprig şi aventuros, Wu a făcut multe pentru cei care aveau nevoie. Ea s-a concentrat pe construirea sistemelor de irigare şi pe reducerea impozitelor pentru cei care trăiau în sărăcie sau erau agricultori. Datorită acestui fapt, mulţi dintre oamenii obişnuiţi ai dinastiei Zhou au respectat –o pe Wu.
Ea a avut, de asemenea, un impact important asupra drepturilor femeilor. Ea a dat poziţii la curte femeilor şi le-a scris biografii femeilor importante şi influente. Datorită domniei sale, femeile aveau mai multe libertăţi şi puteau să se exprime în moduri în care nu ar fi fost posibil în alte dinastii. Wu a influenţat mai multe femei să participe activ în politică şi chiar i-a influenţat şi pe alţi lideri, scriitori şi artişti.

Piatra ei de mormânt este goală

În ciuda tuturor îmbunătăţirilor pe care Wu le-a adus în timpul domniei sale, ea a fost amintită ca o împărăteasă văduvă. Şi din cauza scandalurilor care i-au înconjurat numele, piatra de mormânt a fost lăsată goală.
Articol scris de Cristina Iacob, studentă în anul I la Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase