Home » Istorie » Cum reuşeau aceste adolescente să execute naziştii în cel de-Al Doilea Război Mondial. ”Era tragic şi foarte dificil, plângeam mereu după act”

Cum reuşeau aceste adolescente să execute naziştii în cel de-Al Doilea Război Mondial. ”Era tragic şi foarte dificil, plângeam mereu după act”

Publicat: 30.12.2018
Pe când avea doar 14 ani, Freddie Oversteegen şi-a părăsit locuinţa din Olanda pentru a se alătura grupului de rezistenţă unde a fost învăţată cum să împuşte nazişti.

În 1940, Freddie împreună cu sora sa Truus şi prietena lor Hannie Schaft au devenit parte a Rezistenţei Olandeze şi au dezvoltat propria modalitate de capturare a inamicilor. Conform FoxNews, aspectul celor trei tinere, mai ales cel a lui Freddie, ce era cea mai tânără dintre ele nu ridica suspiciuni printre gardieni. 

Născută în 1925, Freddie a fost educată în spiritul dreptăţii, atât ea cât şi sora ei fiind crescute doar de către mamă. Înainte de izbucnirea războiului, mama acesteia a primit refugiaţi evrei din Amsterdam şi Germania pe barca pe care trăiau. „Înainte ca războiul să înceapă în Olanda, am avut mai multe persoane din Lituania refugiate pe barcă”, declara Freddie într-un interviu din 2016. „În timpul războiului am avut un cuplu de evrei, de aceea eu şi sora mea ştiam multe lucruri despre tot ce se întâmplă”, adăuga ea. 

Când naziştii au invadat Olanda în 1940, fetele împreună cu mama lor au început să lipească prin oraş postere anti-naziste şi să avertizeze bărbaţii să nu mai muncească în Germania, act pentru care ar fi putut fi ucise. Momentul invaziei a reprezentat prima experienţă directă a lui Freddie cu mişcarea hitleristă. „Îmi amintesc cum oamenii erau luaţi din casele lor”, a declarat Freddie. 

Sursa-captură Youtube

Eforturile lor de luptă împotriva naziştilor au fost observate de către comandantul Consiliului Rezistenţei din Haarlem, pe când Frankie avea 14 ani şi Truus 16 ani. Acesta a bătut la uşa lor şi a întrebat-o pe mamă dacă fetele ei vor să se alăture rezistenţei. Aceasta a fost de acord, la fel şi fetele, însă nu ştiau care va fi rolul lor. 

Una dintre sarcinile pe care le-au primit tinerele a fost să flirteze cu ofiţerii nazişti pentru a-i atrage în locuri mai ferite, unde erau apoi ucişi. Niciunul dintre gardieni nu suspecta că aceste adolescente inocente erau atât de periculoase. În acea perioadă existau foarte puţine informaţii privind femei care ar fi executat colaboratori nazişti, de aceea tehnica lor de seducţie a funcţionat atât de bine. „Era tragic şi foarte dificil, plângeam mereu după act”, a afirmat Freddie. 

Freddie şi Truus au supravieţuit războiului, însă Hannie a fost capturată în 1945, torturată şi ucisă deoarece transporta documente. 

Pe 5 septembrie 2018, Freddie a decedat, cu o zi înainte de a împlini 93 de ani. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase