Niciun condamnat după un secol în cazul singurului ”martir al Unirii”, omorât în timp ce flutura tricolorul

01 12. 2018, 14:11

Una dintre cele mai mari controversate poveşti legate de Marea Unire din 1918 este cea a tânărului Ion Arion, considerat de istorici ”martirul Unirii”, care a murit cu tricolorul în mână, împuşcat în timp ce venea la Marea Adunare de la Alba Iulia, printre suspecţi fiind şi membri ai Gărzii Maghiare.

Cazul a fost anchetat, dar clasat din lipsă de dovezi, iar după 100 de ani nu s-a găsit niciun vinovat.

Istoricul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, Tudor Roşu, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani, după ce a fost împuşcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuş, dar şi dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

Înainte să fie împuşcat, tânărul Ion Arion a coborât în Gara CFR Teiuş şi a intrat într-o horă alături de locuitori ai comunei clujene Iara.

”A fluturat drapelul pe geam şi de la etajul Gării din Teiuş s-a pornit foc asupra trenului, când deja era în mişcare. Se pare că s-a tras şi dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare. A fost ales să fie purtătorul steagului delegaţiei (n.r. comunităţii) sale. Neoficial spun delegaţie, a nu se confunda cu cele oficiale”, a spus Tudor Roşu.

Trenul mergea pe direcţia Apahida – Teiuş – Alba Iulia şi incidentul s-a petrecut la Teiuş. Ion Arion ar fi singurul om care a murit pentru că milita pentru unirea Transilvaniei cu România, potrivit istoricilor.

Citeşte continuarea pe Mediafax.