Home » Istorie » Un joc vechi de 4.000 de ani arată cum se distrau nomazii

Un joc vechi de 4.000 de ani arată cum se distrau nomazii

Un joc vechi de 4.000 de ani arată cum se distrau nomazii
Publicat: 16.12.2018
Un model cu mici găuri a fost descoperit în podeaua unui adăpost din Azerbaidjan. Conform specialiştilor, acesta ar putea fi cel mai vechi joc de masă ce era practicat de către fermieri nomazi, în urmă cu aproximativ 4.000 de ani.

Walter Crist, din cadrul Muzeului de Istorie Naturală din New York, a cercetat adăpostul din Azerbaidjan, în urmă cu un an, pentru a descoperi urme ale jocului numit „58 de găuri”.

Conform FoxNews, modelul diferit de pe podeaua adăpostului provenea de la acest joc, însă specialiştii susţin că această reprezentare ar putea fi mai veche decât cea descoperită într-un mormânt din Egipt. Cel din urmă a fost datat ca provenind din secolul XVIII î.Hr.

Analizele din cadrul adăpostului arată că jocul datează din al doilea mileniu î.Hr. sau în urmă cu aproximativ 4.000 de ani, când mare parte din ţară era locuită de fermieri nomazi. În acea perioadă, jocul era răspândit în Orientul Mijlociu străvechi, inclusiv Egipt şi Mesopotamia. Arheologii din cadrul parcului natural din Azerbaidjan ştiau de existenţa găurilor, dar nu au considerat că este vorba despre acest joc străvechi. Deşi regulile jocului nu sunt cunoscute, specialiştii susţin că ar putea avea la bază aceleaşi instrucţiuni precum cele ale jocurilor din prezent.

Deşi jocul este vechi, anterior specialiştii au descoperit că „Royal Game of Ur” ce datează din mileniul trei î.Hr. este cel mai vechi exemplu.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Motivul pentru care Rusia sovietică a creat cărţi de joc cu reprezentaţii mayaşe – GALERIE FOTO

Gorilele trişează la fel ca oamenii. Cercetătorii au descoperit că animalele apelează la diferite tactici pentru a obţine recompensa

Un joc din Epoca Bronzului, precursorul tablelor, a fost găsit cioplit într-o piatră în Azerbaidjan

Caritas, primul joc piramidal din România care a păgubit milioane de oameni – 100 de ani în 100 de momente

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase