Home » Istorie » Descoperire arheologică, cea mai mare de acest fel din Europa, realizată la malul Dunării

Descoperire arheologică, cea mai mare de acest fel din Europa, realizată la malul Dunării

Descoperire arheologică, cea mai mare de acest fel din Europa, realizată la malul Dunării
Publicat: 16.01.2019
Un stoc de topoare şi târnăcoape care datează din Era Cuprului a fost descoperit în Silistra, Bulgaria. Acesta este cel mai mare găsit în Europa. Uneltele au fost găsite întâmplător de fermieri în localitatea Polkovnik Taslakovo, în anul 2013. Cele 22 de piese - 18 topoare şi 4 târnăcoape - au fost găsite într-un singur loc la circa un metru adâncime. Fermierul Erdoan Ismet Şaban a alertat autorităţile şi experţii de la Muzeul Regional de Istorie din Ruse, care au examinat obiectele.

Uneltele au fost realizate dintr-un aliaj cu un conţinut ridicat de cupru, cântărind în total 12 kilograme. Datează din perioada 4500-4200 î.e.n., o eră în care pe coasta Mării Negre existau multe aşezări care practicau metalurgia. Este posibil ca uneltele să fi fost comercializate şi distribuite spre vest, în Bulgaria centrală şi în alte regiuni ale Peninsulei Balcanice. Există patru situri istorice în apropiere şi se poate ca stocul să provină de la una dintre ele, dar nu există studii care să determine care, scrie The History Blog.

„Este cea mai mare descoperire de acest tip în Europa. Este o dovadă a dezvoltării şi sofisticării metalurgiei la începutul istoriei umane”, au precizat arheologii de la Muzeul Regional de Istorie din Ruse. „Topoarele au doar câteva urme minore ale folosirii, ceea ce duce la ideea că nu au fost făcute în scopuri practice, dar reprezentau un indicator al prestigiului sau erau valută pentru schimburile comerciale”, mai adaugă cercetătorii bulgari.

Uneltele sunt acum expuse la acest muzeu, unde vor fi păstrate în condiţii optime.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Un fermier din Irlanda a realizat, din greşeală, una dintre cele mai importante descoperiri arheologice de pe insula britanică

Imaginile din satelit scot la iveală adevărata amploare a jefuirii siturilor arheologice

Descoperire importantă în România: un sit arheologic de acum 5.200 de ani

O trăsură cu cai ce ”încerca să iasă din mormânt”, descoperită de arheologi

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase