Home » Istorie » Descoperire macabră a arheologilor: celţii foloseau capete umane drept trofee

Descoperire macabră a arheologilor: celţii foloseau capete umane drept trofee

Descoperire macabră a arheologilor: celţii foloseau capete umane drept trofee
Publicat: 07.02.2019
O nouă descoperire arată că celţii din Epoca Fierului foloseau capetele inamicilor pe post de trofee, conservându-le cu ajutorul unor tehnici de îmbălsămare.

Celţii din Epoca Fierului ungeau capetele victimelor după ce le tăiau, pentru a nu putrezi, conform unui nou studiu.

Scrierile antice menţionează deseori decapitări, cu capetele tăiate ţinute ca trofee, dar până acum, cercetătorii nu ştiau cum erau conservate, scrie Daily Mail.

Mai mult de 100 de fragmente de cranii ce au fost găsite îngropate într-un oraş francez alături de uleiuri de plante care erau esenţiale pentru îmbălsămare.

Arheologii sunt de părere că obiectele erau expuse pentru a arăta „curajul şi puterea comunităţii şi a războinicilor ei. Textele antice descriu că una dintre cele mai impresionante practici rituale ale celţilor din Epoca Fierului era de a tăia capetele inamicilor omorâţi în bătălie şi de a le îmbălsăma pentru expunerea lor în faţa locuinţelor învingătorilor”, au scris cercetătorii într-un articol publicat în Journal of Archaeological Science.

De asemenea, erau expuse şi arme alături de capetele tăiate. Descoperirea a fost făcută în Le Cailar, sudul Franţei, o aşezare veche de 2.500 de anide pe râul Rhone.

Craniile şi armele datează din secolul al III-lea î.e.n., atunci când Le Cailar era o aşezare a celţilor. Cercetătorii sunt de părere că acestea au fost expuse până când regiunea a fost acoperită cu pământ în jurul anului 200 î.e.n.

„Multe dintre cranii aveau urme de tăieturi, nu doar rezultate după decapitare, dar şi pentru pregătirea de expunere prin înlăturarea vertebrei cervicale şi a părţii inferioare posterioare a craniului, probabil pentru a înlătura creierul şi limba”, au scris savanţii de la University Paul–Valery Montpellier.

Savanţii au zdrobit mici părţi de craniu pentru analiză, găsind chimicale care sugerează că acestora li s-a aplicat ulei de cedru sau de pin după ce creierul a fost înlăturat.

Cercetătorii cred că erau pentru localnici, fiind găsite în aşezare şi nu pentru a speria inamicii – altfel se găseau la graniţe. De asemenea, cercetătorii au găsit că uleiul a fost aplicat de mai multe ori în timp, pentru a continua procesul de conservare.

„Mulţumită acestui studiu, am demonstrat că unele dintre capetele tăiate din această cetate din Epoca Fierului erau îmbălsămate”, concluzionează arheologii.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Rămăşiţe ale unei aşezări celtice unice au fost descoperite în Elveţia. Povestea impresionantă pe care o poate spune

Un mormânt din Franţa, vechi de 2.500 de ani, cu bijuterii din aur masiv îi contrariază pe arheologi

Legendele sfinţilor decapitaţi care îşi purtau capul în mâini şi vorbeau

Falx Dacica, temuta armă a dacilor care i-a determinat pe romani să îşi dubleze armura. Putea străpunge coiful, ajungând în craniu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase