Home » Istorie » Imagini declasificate din Războiul Rece, realizate de avioane de spionaj, scot la iveală situri antice uimitoare ale Orientului Mijlociu

Imagini declasificate din Războiul Rece, realizate de avioane de spionaj, scot la iveală situri antice uimitoare ale Orientului Mijlociu

Imagini declasificate din Războiul Rece, realizate de avioane de spionaj, scot la iveală situri antice uimitoare ale Orientului Mijlociu
Publicat: 20.04.2019
Experţii de la Universitatea Harvard şi Universitatea Pennsylvania au analizat imagini din Războiul Rece realizate de avioanele U2, care au scos la iveală structuri antice din Orientul Mijlociu.

Emily Hammer, profesor asistent la Pennsylvania şi Jason Ur de la Harvard, au analizat mii de fotografii declasificate din anii ’50 şi ’60, scrie Fox News.

Imaginile au scos la iveală multe vestigii arheologice, precum ţarcuri cu ziduri din piatră menite să prindă în capcană animale precum gazelele. Un sistem de canalizare asirian a fost descoperit în nordul Irakului.

Studiul a fost publicat în jurnalul Advances in Archaeological Practice.

Studiul este important pentru că războiul a distrus multe situri arheologice. „Aceste imagini de arhivă sunt importante indiferent de contextul geopolitic, dar ar avea o semnificaţie istorică în plus, având în vedere distrugerile cauzate de conflicte din Orientul Mijlociu, după Primăvara Arabă. Statul Islamic a demolat deliberat multe situri arheologice importante din Siria şi Irak”, a precizat Hammer.

O imagine capturată de un avion U2 în 1959, spre exemplu, arată citadela faimoasă din Aleppo. Aceasta a fost avariată în 2015 în timpul unei lupte dintre forţele guvernului sirian şi rebeli.

Mai mult, astfel de imagini arată schimbările multor oraşe antice din sudul Irakului precum Ur. „Râul Eufrat s-a mutat mult în timp, iar astăzi se află la circa 15 km depărtare, abandonând locul aflat acum în mijlocul deşertului. Datorită fotografiilor, putem studia aceste râuri şi canale şi putem vedea dacă oraşele sudice din Mesopotamia precum Ur se aflau pe o câmpie irigată sau într-un mediu mlăştinos”, a adăugat Hammer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Conflictele din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord ameninţă patrimoniul internaţional: circa 20.000 de situri arheologice cu o valoare uriaşă riscă să dispară

Moderni, pragmatici şi nemiloşi. Cum armatele asiriene au dominat Orientul Mijlociu în Antichitate

Un nou proiect industrial schimbă diplomaţia în Orientul Mijlociu

Imagini realizate de sateliţii de spionaj scot la iveală secrete ale Antichităţii din Orientul Mijlociu

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase