Home » Istorie » O inscripţie dezvăluie numele antic al localităţii în care se află templul zeiţei Artemis

O inscripţie dezvăluie numele antic al localităţii în care se află templul zeiţei Artemis

Publicat: 24.08.2019
O inscripţie descoperită în rămăşiţele unui templu dedicat zeiţei Artemis face trimitere la numele antic al localităţii unde a fost descoperit: Amarinthos. Templul dedicat zeiţei Artemis din Amarinthos a fost identificat ca fiind un centru religios şi spiritual al Greciei Antice.

Arheologii anunţă că au reuşit, în premieră, să identifice dovezi ale denumirii antice pe care o purta localitatea în care se afla templul zeiţei Artemis de pe insula Evia. Aceştia au identificat o inscripţie care face legătura dintre templul zeiţei Artemis şi numele antic al localităţii: Amarinthos, notează The History Blog.

Geograful Strabon a fost primul care a identificat templul la aproximativ doi kilometri de oraşul Eretria. Începând cu secolul XIX, arheologii au folosit textele acestuia pentru a porni în căutarea templului, dar aceştia nu au reuşit să identifice ruinele templului. În anul 1964, o echipă formată din arheologi elveţieni şi arheologi greci au început excavaţiile şi, în primă fază, au avut parte de acelaşi ghinion precum predecesorii lor. Diferenţa a fost făcută de arheologul elveţian Denis Knoepfler, acesta descoperind unele pietre care corespundeau stilului arhitectural al templelor antice care fuseseră refolosite pentru construcţia unei biserici bizantine. Pornind de la aceste indicii, istoricii au ajuns la concluzia că sanctuarul în căutarea căruia se afla nu se afla în Eretria.

Credit foto: Ministerul Culturii al Republicii Elene

Arheologii au decis să extindă căutările templului în proximitatea oraşului Eretria, iar la 8 kilometri de Eretria şi la doi kilometri de oraşul modern Amarynthos au descoperit rămăşiţele a ceea ce mai târziu s-a dovedit a fi un templu dedicat zeiţei Artemis. Una dintre dovezile care au fost folosite pentru această concluzie a fost descoperită în ruinele unei fântâni romane care a „reciclat” părţi ale unor statui din perioada elenistică. Pe una dintre acestea, la baza unei statui se afla o inscripţie care a făcea trimitere la zeitatea căreia îi fusese dedicat sanctuarul şi numele localităţii: Amarinthos.

Pornind de la o serie de sigilii care foloseau numele zeiţei descoperite de-a lungul ultimelor decenii şi de la inscripţia care, în premieră, face trimitere la oraş, arheologii au putut stabili că numele „Amarinthos” a fost folosit pentru a desemna aceeaşi locaţie aproximativă pentru mai bine de 3.000 de ani.

Excavaţiile arheologice care au avut loc în acest an au fost facilitate de demolarea unei locuinţe moderne, care, după aprecierile specialiştilor, se afla peste sanctuarul central al acestui templu. Deşi ruinele descoperite anul acesta sunt greu de identificat din cauza condiţiei de degradare avansată, arheologii au ajuns la concluzia că au descoperit ceea ce pare a fi altarul principal.

Citeşte şi:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase