Home » Istorie » 5 informaţii esenţiale despre Mesopotamia, locul unde au apărut primele culturi şi imperii ale lumii

5 informaţii esenţiale despre Mesopotamia, locul unde au apărut primele culturi şi imperii ale lumii

5 informaţii esenţiale despre Mesopotamia, locul unde au apărut primele culturi şi imperii ale lumii
Publicat: 26.01.2020
Mesopotamia este locul în care au apărut primele oraşe ale lumii.

Mesopotamia se întindea pe suprafaţa care, în prezent, este ocupată de către Irak, estul Siriei, vestul Iranului şi al Kuweitului şi este considerată de către istorici drept locul în care au fost construite primele oraşe din lume. Cuvântul „Mesopotamia” este derivată din greaca veche şi înseamnă „pământul dintre două fluvii” făcând trimitere la fluviile Tigru şi Eufrat, care delimitează acest spaţiu geografic. În acest spaţiu au apărut primele culturi şi imperii ale lumii: sumerienii, asirienii sau babilonienii. Jurnaliştii de la Live Science au creat o listă cu 5 informaţii importante despre Mesopotamia.

1. Oraşele

Izvoarele istorice şi săpăturile arheologice au dus la scoaterea la lumină a numeroase oraşe antice: Uruk, Eridu sau Hamoukar. Miturile babiloniene susţin că Eridu, localizat în sudul Irakului, a fost primul oraş din lume, fiind creat de către zei, după cum explică dr. Zainab Bahrani, profesor al Universităţii Columbia şi autoarea cărţii Mesopotamia: Ancient Art and Architecture.

Excavaţiile care au dus la descoperirea oraşului Eridu au început la jumătatea secolului XX. Arheologii nu sunt siguri că acest oraş este cel mai vechi din lume, artefactele şi structurile descoperite acolo având o vechime de 7.300 de ani. De asemenea, este important de precizat că, de-a lungul timpului, arheologii au găsit urme ale prezenţei umane care au o vechime de peste 9.500 de ani în oraşe precum Catalhoyuk şi Ierihon.

2. Scrierea cuneiformă

Cuneiformele, primul sistem de scriere din lume, au o vechime de peste 5.200 de ani; cei care l-au inventat şi folosit utilizau plăcuţe de lut pe care ulterior le ardeau în foc pentru a se întări. Acest sistem de semne a fost folosit pentru a scrie în mai multe limbi, printre acetsea numărându-se sumeriana, babiloniana şi asiriana.

Deşi, iniţial scrisul avea un caracter practic, fiind folosit pentru monitoriza cantităţile de produse şi a calcula impozitele, cu timpul, locuitorii antici din Mesopotamia au început să îşi consemneze legile, gândurile, textele religioase şi miturile, Epopea lui Ghilgameş fiind cea mai veche creaţie literară din lume.

3. Ştiinţa

Primele baze ale ştiinţei şi ale matematicii au fost puse de către cărturarii din Mesopotamia. Astfel, cele mai vechi dovezi ale folosirii trigonometriei au o vechime de peste 3.700 de ani. În ceea ce priveşte astronomia, tăbliţele de lut prezintă primele consemnări rudimentare ale mişcării lui Jupiter pe cerul nopţii.

Folsind observaţiile astronomice şi analiza matematică, mesopotamienii au reuşit să creeze bazele sistemului de calendare şi de monitorizare a timpului pe care le folosim în prezent. De exemplu, sistemul sexazecimal, în baza 60, pe care îl folosim în prezent pentru a împărţi timpul are origini sumeriene.

4. Construcţiile şi ingineria

Ruinele oraşelor mesopotamiene au arătat că cei care le-au construit aveau un bagaj impresionant de cunoştinţe şi abilităţi. Una dintre cele mai impresionante realizări tehnice care îşi au originea în Mesopotamia este reprezentată de canalele de irigaţie, care au permis practicarea agriculturii în zone precum sudul regiunii, unde cantitatea redusă de precipitaţii a reprezentat o problemă majoră.

Un alt element care subliniază capabilităţile tehnice şi arhitecturale impresionante ale locuitorilor antici din Mesopotamia este ziguratul. Aceste turnuri înalte, care dominau peisajele din oraşele antice aveau cel mai probabil funcţii religioase.

Povestea unui astfel de zigurat a ajuns chiar şi în miturile biblice, mai exact povestea Turnului Babel. Din descifrarea tăbliţelor de lut şi a altor inscripţii, istoricii au ajuns la concluzia că regele Nabucodonosor al II-lea, care, în urmă cu 2.500 de ani, a construit un zigurat foarte mare, în construcţia căruia ar fi lucrat toate regatele lumii. „Am mobilizat [toate] ţările de pretutindeni, [şi fiecare] conducător [care] fusese ridicat la proeminenţă asupra tuturor oamenilor lumii iubită de Marduk”, spune o inscripţie atribuită acestui rege.

5. Cultura

Mesopotamia a fost casa multor culturi şi imperii de-a lungul timpului. Printre acestea se numără şi Sumerul, primul care ar fi folosit scrierea cuneiformă şi care a fost divizat în mai multe oraşe de-a lungul timpului.

De asemenea, Mesopotamia a fost şi locul în care s-au format asirienii, aceştia construind un imperiu care s-a întins peste aproape întregul Orient Mijlociu. Acest grup istoric a fost cel care a construit oraşe precum: Assur, Ninive şi Nimrud.

Citeşte şi:

9 invenţii sumeriene care au schimbat cursul istoriei

Misterioasa mostenire a sumerienilor

Cauza expansiunii şi dispariţiei marelui Imperiu Neo-Asirian a fost elucidată

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase