Home » Istorie » Un fost gardian SS a fost condamnat pentru uciderea a 5.232 de oameni. Ar putea fi ultimul proces al atrocităților naziste

Un fost gardian SS a fost condamnat pentru uciderea a 5.232 de oameni. Ar putea fi ultimul proces al atrocităților naziste

Un fost gardian SS a fost condamnat pentru uciderea a 5.232 de oameni. Ar putea fi ultimul proces al atrocităților naziste
Bruno Dey avea doar 17 ani atunci când s-a alăturat lagărului de concentrare Stutthof. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.07.2020

Un fost gardian SS, în vârstă de 93 de ani, a fost găsit vinovat pentru complicitate la uciderea a 5.232 de oameni la un lagăr de concentrare nazist în zilele finale ale celui de-Al Doilea Război Mondial.

Bruno Dey a primit doi ani cu suspendare, sentința fiind decisă de un tribunal pentru tineri. Dey avea doar 17 ani atunci când s-a alăturat lagărului de concentrare Stutthof în calitate de gardian.

Procurorul general solicitase trei ani cu suspendare, în timp ce avocații lui Dey au cerut achitarea fostului gardian SS.

„Lagărul de concentrare Stutthof și genocidul care a avut loc în interiorul acelui loc au fost posibile doar cu ajutorul tău”, a spus judecătoarea Anne Meier-Göring, în timp ce anunța verdictul.

Bruno Dey a asistat la uciderea a 5.232 de prizonieri

Instanța a stabilit că Dey a asistat la uciderea a 5.232 de prizonieri, cei mai mulți dintre aceștia fiind evrei, între august 1944 și aprilie 1945, fără să fi tras vreodată personal cu arma.

Cifra include 5.000 de prizonieri care au murit în urma unei epidemii de tifos pentru că nu li s-a permis acces la mâncare, apă și medicamente, precum și din cauza condițiilor catastrofale de igienă. 200 de oameni au fost gazați cu Zyklon B. Totodată, alți 30 de prizonieri au fost executați cu un dispozitiv conceput pentru a ucide cu un singur glonț tras în gât.

Procurorii au argumentat că prin faptul că au împiedicat prizonierii să evadeze, gardienii au jucat un rol crucial în permiterea genocidului care a avut loc la Stutthof, loc în care aproximativ 65.000 de oameni au murit înainte de 9 mai 1945, atunci când lagărul a fost eliberat de forțele aliate.

„Nu sunt vinovat. Nu am rănit în mod direct pe nimeni”

De-a lungul a 45 de zile în instanță, Dey a spus că a văzut cadavrele și că aceste „imagini ale suferinței și terorii” îl vor urmări pentru tot restul vieții sale.

În penultima zi a procesului, Dey a prezentat scuze. „Am înțeles pentru prima oară amploarea cruzimii și a suferinței. Astăzi vreau să cer iertare celor care au trecut prin acest infern și familiilor lor. Așa ceva nu trebuie să mai fie repetat niciodată”, a spus fostul gardian SS.

Cu toate acestea, Dey a susținut că nu cunoștea adevărata amploare a uciderii sistematice în masă care avea loc în interiorul lagărului și nici rolul său în facilitarea genocidului. „Nu sunt vinovat. Nu am rănit în mod direct pe nimeni”, a declarat Dey.

Ar putea fi ultimul proces al unui individ acuzat în urma Holocaustului

Stutthof, unul dintre lagărele de concentrare mai mici, a fost conceput pentru a reține lideri politici și intelectuali polonezi. Însă, începând cu 1944, tot mai mulți evrei din statele balcanice, Ungaria și lagărul Auschwitz au fost trimiși aici. Până la sfârșitul lui 1994, 70% din populația de la Stutthof erau evrei, scrie The Guardian.

Procesul a fost descris ca fiind ultimul proces al unui individ acuzat în urma Holocaustului. Cu toate acestea, procesul unui alt gardian de la Stutthof ar putea începe în curând, autoritățile așteptând deocamdată rezultatele expertizei medicale ale acuzatului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un jurnal al unui ofițer SS, ținut în secret de o lojă masonică, dezvăluie unde au ascuns naziștii comorile furate

Holocaustul a fost mai grav decât se credea

Noi urme ale masacrelor naziste, descoperite în Germania

Cum reuşeau aceste adolescente să execute naziştii în cel de-Al Doilea Război Mondial. ”Era tragic şi foarte dificil, plângeam mereu după act”

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase