Un studiu genetic confirmă un lucru neașteptat despre vikingi

23 09. 2020, 09:00

Un studiu genetic asupra rămășițelor umane din epoca vikingilor nu a confirmat doar că vikingii din diferite regiuni ale Scandinaviei s-au deplasat în numeroase zone ale lumii, dar și că părul închis la culoare era mult mai comun în rândul vikingilor decât este printre danezii zilelor noastre.

Mai mult, în timp ce unii erau născuți deja vikingi, alții adoptau cultura sau erau forțați să o facă.

„Vikingii nu erau limitați doar la scandinavi blonzi”, a spus prof. Eske Willerslev, unul dintre autorii noilor cercetări desfășurate de Universitatea Cambridge și Universitatea din Copenhaga.

Studiul a fost publicat în jurnalul Nature.

Vikingii nu sunt pur scandinavi

Willerslev și colegii săi au secvențiat genomurile a 442 de oameni care au trăit în Europa între 2400 î.Hr. și 1600 e.n., majoritatea fiind din epoca vikingilor, o perioadă care s-a întins de la 750 la 1050 e.n.

Studiul a mai folosit și datele existente de la peste 1.000 de indivizi antici care nu au trăit în epoca vikingilor, precum și de la 3.855 oameni din zilele noastre.

Oamenii de știință au descoperit că începând cu Epoca Fierului, genele sud-europene au intrat în Danemarca și apoi s-au răspândit spre nord, în timp ce genele din Asia au ajuns în Suedia.

„Din punct de vedere genetic, vikingii nu sunt pur scandinavi”, a explicat Willerslev.

Vikingii din părți diferite ale Scandinaviei nu se amestecau foarte bine

Cu toate acestea, echipa a descoperit că scandinavii din epoca vikigilor nu erau o populație uniformă, însă una alcătuită din trei grupuri principale. Studiul a mai arătat că vikingii din părți diferite ale Scandinaviei nu s-au amestecat foarte bine.

Cercetătorii au mai aflat că aceste grupuri aparțin țărilor scandinave din zilele noastre, deși vikingii din sud-vestul Suediei erau similari din punct de vedere genetic cu semenii lor din Danemarca. Diversitatea genetică a fost mai mare în regiunile de coastă, transmite The Guardian.

De asemenea, analizele amănunțite au confirmat teoria că majoritatea vikingilor din Anglia au venit din Danemarca, după cum reiese și din numeroase nume de locuri și documente istorice. Totodată, regiunea baltică era dominată de vikingii suedezi, iar vikingii din Norvegia au călătorit în Irlanda, Islanda, Groenlanda și Insula Man.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Descoperire uimitoare în Norvegia: arheologii au descoperit o barcă vikingă misterioasă

Vikingii ar fi răspândit virusul care a provocat una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii

Opt mituri despre vikingi care s-au dovedit a fi false

GALERIE FOTO. Povestea uimitoare a bisericilor de lemn din Scandinavia. Nordicii le-au construit pe aceleaşi principii folosite în construirea celebrelor bărci cu care au cucerit lumea