Home » Istorie » O navă scufundată acum aproape 400 de ani, descoperită în Danemarca

O navă scufundată acum aproape 400 de ani, descoperită în Danemarca

Publicat: 02.10.2020
O navă scufundată acum aproape 400 de ani, descoperită în Danemarca
Analiza epavei a relevat faptul că această navă a purtat numele de Delmenhorst. Credit foto: Muzeul Navelor Vikinge

Analiza epavei a relevat faptul că această navă a purtat numele de Delmenhorst.

Arheologii marini au descoperit epava Delmenhorst, o navă de război daneză pierdută în bătălia de la Fehmarn în 1644. Aceasta este ultima dintre navele din acea bătălie care a fost găsită. Nava a fost descoperit în timpul unui studiu arheologic înaintea construcției tunelului subacvatic al centurii Fehmarn care leagă Danemarca și Germania. Epava era în ape puțin adânci, la doar 11 metri de suprafață și la 500 de metri de coasta de sud a Lollandului, lângă orașul Rødbyhavn, notează The History Blog.

Delmenhorst a fost scufundată spre sfârșitul bătăliei, când a devenit clar că Suedia câștigă. Danezii au vrut să-i folosească tunul greu pentru a apăra portul Rødbyhavn, dar planul a eșuat atunci când suedezii au dat foc uneia dintre navele lor și au direcționat-o către Delmenhorst. Nava de război daneză a luat foc și s-a scufundat.

Războiul în care a avut loc Bătălia de la Fehmarn  a început în decembrie 1643 cu o invazie suedeză a Ducatului Danez de Holstein și s-a încheiat cu umilitoarea înfrângere a Danemarcei în august 1645. Regele Christian al IV-lea al Danemarcei a pierdut un ochi în război și veniturile și dominația sa asupra Mării Baltice.

Epava a fost descoperită în ape puțin adânci

Epava a fost prima dată reperată cu sonar cu scanare laterală, scafandrii au explorat epava și-au găsit o secțiune de șase picioare a chilei, cherestea carbonizată și pietre de balast. Resturile împrăștiate în jurul rămășițelor navei includeau rămășițele unui tun de bronz, dovadă a puterii de foc a Suediei.

Câteva obiecte și mostre au fost ridicate de pe locul epavelor, dar cea mai mare parte a acesteia va rămâne acolo unde se află de secole. Deoarece se află în ape puțin adânci, fiind astfel accesibile turiștilor, rămășițele navei vor fi îngropate în nisip pentru propria conservare. Arheologii de la Muzeul Navelor Vikinge au făcut 30.000 de fotografii cu epava care vor fi folosite pentru a crea un model digital 3D care poate fi studiat și expus la muzeu fără a deranja site arheologic în sine.

Citește și:

O epavă din secolul XVII descoperită în Marea Baltică

Arheologii marini au descoperit o epavă gigant a unui vas din perioada otomană

O epavă din secolul XVI ar putea fi o navă faimoasă

O nouă epavă descoperită în Suedia ar putea fi ”sora geamănă” a unui vas faimos scufundat în timpul primului voiaj

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase