Home » Istorie » Arheologii marini au descoperit o epavă gigant a unui vas din perioada otomană

Arheologii marini au descoperit o epavă gigant a unui vas din perioada otomană

Publicat: 27.04.2020
Epava a fost descoperită într-un „cimitir” subacvatic în care se găsesc vase din mai multe epoci.

Arheologii marini au descoperit pe coasta Libanului un „cimitir”subacvatic care cuprinde vase folosite de-a lungul a mai bine de 2000 de ani, începând cu secolul III înaintea erei noastre şi sfârşind cu secolul XIX. Oamenii de ştiinţă explică faptul că în această zonă au fost identificate vase din perioada elenistică, romană, perioada islamică timpurie şi din timpul perioadei otomane. Zona în care se afla aceste epave a fost studiată cu ajutorul camerelor de mare rezoluţie până în anul 2015, de atunci, arheologii lucrează la identificarea şi datarea artefactelor recuperate, notează The History Blog.

Dintre toate vasele descoperite, unul iese cu siguranţă în evidenţă: o navă otomană care s-a scufundat în jurul anului 1630 şi care efectua călătorii între Istanbul şi Egipt. Arheologii explică faptul că acest vas avea peste 42 de metri în lungime şi putea transporta în jur de 1.000 de tone. În ruinele acestei epave, oamenii de ştiinţă au reuşit să identifice sute de artefacte reprezentative pentru o varietate de culturi şi spaţii geografice: Adrica de Nord, India, Italia, Spania, Belgia sau China. Trebuie făcută precizarea că porţelanul chinezesc descoperit pe această navă este considerat cel mai vechi din Marea Mediterană.

Credit foto: Enigma Shipwrecks Project (ESP)

Arheologii au descoperit diferite obiecte din porţelan chinezesc, inclusiv 360 de căni decorate, feluri de mâncare şi o sticlă fabricată în cuptoarele din Jingdezhen în timpul domniei lui Chongzhen, ultimul împărat Ming care a fost conceput pentru a bea ceai, dar otomanii le-au adaptat pentru băutul cafelei.  De asemenea, oamenii de ştiinţă cred că această navă era folosită şi pentru transportul produselor de contrabandă şi astea deoarece pe fundul epavei au fost descoperite o serie de pipe pentru fumat, activitate interzisă în Imperiul Otoman.

Citeşte şi:

”Cea mai veche epavă intactă din lume”, scufundată în urmă cu 2.400 de ani, a fost descoperită pe fundul Mării Negre – VIDEO

 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase