Home » Istorie » Ulysses S. Grant, generalul-erou devenit președintele Statelor Unite

Ulysses S. Grant, generalul-erou devenit președintele Statelor Unite

Publicat: 21.11.2020
Ulysses S. Grant, generalul-erou devenit președintele Statelor Unite
Ulysses S Grant, statuie / Credit foto: Shutterstock

Ulysses S. Grant (1822-1885) a fost cel de-al 18-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Mandatul său a fost marcat de corupție și scandaluri, dar și de realizări în domeniul drepturilor civile.

Printre cele mai cunoscute acțiuni ale sale se numără: înființarea primului parc natural al Americii, Yellowstone Park, păstrarea uniunii dintre statele sudice și nordice ale SUA, care tocmai ieșiseră dintr-un război civil, cât și protejarea libertăților cetățenilor de culoare pe care predecesorul său de la Casa Albă, Lincoln, îi eliberase din sclavie.

GALERIE FOTO

Ulysses S. Grant s-a născut într-o familie cu istorie militară ce data de la războiul franco-indian (1754-1763), care avusese loc între coloniile britanice și franceze din Noua Lume. Tatăl său, Jesse Grant, era tăbăcar și comerciant, iar mama, Hannah Simpson Grant, era o creștină devotată care i-a transmis și primului său fiu, Ulysses, credința în Dumnezeu.

În 1839, la vârsta de 17 ani, Ulysses a fost admis la prestigioasa academie militară West Point, fiind ajutat de tatăl său.

În momentul înmatriculării sale la academie, numele i-a fost trecut greșit. Deși celălalt nume al lui Ulysses era Hiram, administrația l-a trecut cu numele mijlociu al mamei sale, Simpson. Astfel, numele complet ce a apărut pe liste a rămas Ulysses S. Grant, greșeală ce nu a fost niciodată corectată în mod oficial, deși viitorul președinte avea să menționeze că „s”-ul din numele său nu reprezintă nimic.

Talentul la călărie, singura aptitudine descoperită în academia militară

În 1843 termină academia militară fără un merit deosebit. Singura aptitudine aparte ce i-a fost descoperită de către profesori a fost un talent la călărie, ce avea să îi folosească ulterior, în timpul exercitării funcției de general.

La un an după absolvire, Ulysses S. Grant o cunoaște pe Julia Dent, sora unui coleg de academie, cu care se va căsători în 1848, după ce se întoarce din războiul mexicano-american. În 1954, a demisionat din armată, deoarece era staționat în garnizoane prea depărtate de familie. S-a mutat alături de aceasta în Missouri, în casa părintească a soției, unde a cochetat cu viața de fermier, care însă nu era îndeajuns pentru a își asigura traiul. În cele din urmă, se mută în Illinois, unde lucrează alături de tatăl său în comerțul cu piele.

Atunci când începe războiul civil american (1861), Grant devine colonel în regimentul de voluntari Illinois, unde se face remarcat, urmând ca în vara aceluiași an să fie promovat de însuși Lincoln la gradul de general de brigadă.

Primele victorii ale lui Ulysses S. Grant

Datorită victoriilor dobândite pe câmpul de luptă, dar și a leadershipului excepțional de care a dat dovadă, Ulysses S. Grant a fost promovat în 1864 la gradul de general-locotenent, fiind pus astfel în fruntea tuturor corpurilor de armată ale Nordului. Un an mai târziu, în 1865, generalul Robert Lee, liderul militar al statelor sudice capitulează, punând capăt unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istoria Statelor Unite ale Americii.

Câteva zile mai târziu, în data de 14 aprilie, președintele american Abraham Lincoln este asasinat la teatrul Ford din Washingston, D.C., de către simpatizantul confederat John Wilkes Booth. Grant a fost invitat alături de soția sa să îl însoțească pe președinte la acea piesă de teatru, însă cuplul a refuzat, deoarece avea programată o vizită familială pentru ziua respectivă.

În urma asasinării lui Lincoln, situația politică tensionată din SUA s-a amplificat. Locul lui Lincoln a fost luat de vice-președintele său, Andrew Johnson, care l-a făcut pe Grant primul general cu patru stele din armata americană. Ulterior, la alegerile prezidențiale din 1868, republicanii l-au propus pe Grant drept candidatul lor la președinție, în timp ce democrații l-au numit pe Horatio Seymour, fostul guvernator al New Yorkului.

Eroul de război devine cel mai tânăr președinte al SUA

Deși Horatio guvernase peste unul dintre cele mai importante orașe ale SUA, nu a putut concura cu reputația de erou de război a lui Grant, acesta din urmă câștigând alegerile cu 214 de voturi ale colegiului electoral în fața celor 80 de voturi ale contracandidatului său. La votul popular, Ulysses S. Grant obținea 52%. Eroul de război devenise președintele Statelor Unite ale Americii la vârsta de 46 de ani, fiind astfel cel mai tânăr cetățean care ocupase această funcție până la acea dată.

În calitate de președinte, una din cele mai importante acțiuni ale sale a fost ratificarea celui de-al 15-lea amendament, care prevedea dreptul bărbaților de culoare la vot. Mai mult, a elaborat o legislație care să limiteze acțiunile grupării rasiste Ku Klux Klan, care urmărea să împiedice minoritatea afro-americană de a se exprima prin sufragiu.

De câteva ori, președintele Ulysses S. Grant a apelat chiar la staționarea trupelor federale pentru a calma spiritele din statele în care au apărut tensiuni pe fondul rasismului.

De asemenea, Grant a fost în favoarea protejării nativilor americani, care până atunci fuseseră neglijați. A luat hotărârea ca această minoritate a Statelor Unite să fie plasată în rezervații, unde securitatea avea să le fie asigurată de stat. Totodată, a început să militeze pentru acordarea cetățeniei totale pentru nativi, lucru ce nu a fost realizat în mandatul său.

Grant a încercat să pună capăt nepotismului

Timpul său petrecut ca președinte ale SUA a fost marcat de sistemul de nepotism ce funcționa atunci, mai exact, aleșii se foloseau de influența lor pentru a angaja în funcții importante din stat persoane cunoscute sau persoane ce i-au sprijinit în Campania electrorală.

Grant a încercat să pună capăt acestui sistem, înființând o comisie și un serviciu ce urmau să se ocupe de angajarea în funcțiile de stat, angajare ce avea să aibă loc exclusiv în urma unui examen și a unei evaluări profesionale.

Ulysses S. Grant, grafică a inaugurării ca președinte / Credit foto: Shutterstock

Totuși, măsura președintelui a durat doar doi ani, deoarece aleșii au căutat să o saboteze prin neacordarea de fonduri, deoarece nu doreau să renunțe la avantajul de a numi ei în funcție persoane cunoscute lor.

Scandalurile cele mai proeminente din timpul guvernării sale nu l-au avut pe Ulysses S. Grant în centru, ci pe asociații săi. De exemplu, în scandalul aurului, denumit și Black Friday (24 septembrie 1869), doi speculatori au încercat să manipuleze membrii guvernului în privința pieței de aur. Deși complotul nu s-a finalizat, el a fost descoperit și a pus într-o lumină negativă imaginea președintelui.

Ulysses S. Grant și scandalul distilatorilor de whiskey

Un alt scandal este cunoscut sub numele de „Whiskey Ring” și a fost descoperit în 1875. Un grup de distilatori de whiskey au complotat pentru a frauda guvernul american. Acest grup a mituit oficiali din guvernul american pentru a păstra taxele plătite către stat în propriul buzunar.

Ulterior, după ce scandalul a fost făcut public, oponenții lui Ulysses S. Grant ar fi afirmat că banii obținuți în acest fel ar fi urmat să fie folosiți în campania electoral a republicanilor, grupare din care Grant făcea parte. Deși președintele nu era implicat în mod direct, secretarul acestuia, Babock, a fost suspectat de implicare, dar achitat după mărturia lui Grant.

În martie 1877, Grant se retrage din viața politică, terminându-și cel de-al doilea mandat de președinte. În 1881, investește într-o firmă ce oferea servicii financiare care ulterior falimentează, ducându-l la faliment și pe fostul președinte.

Pentru a își întreține familia, începe să își scrie memoriile ce vor fi publicate de prietenul său Mark Twain. În 1884 este diagnosticat cu cancer la gât. Un an mai târziu se stinge din viață la vârsta de 63 de ani. Ulysses S. Grant este îngropat la New York alături de soția sa, care a decedat în 1902. La procesiunea funerară au participat peste un million de americani, exprimându-și astfel regretul și apriecierea pentru cel de-al 18-lea președinte ale SUA.

Bibliografie

1.https://www.history.com/topics/us-presidents/ulysses-s-grant-1

2.https://www.britannica.com/topic/Whiskey-Ring

3.https://www.washingtonpost.com/national/health-science/us-grant-was-the-great-hero-of-the-civil-war-but-lost-favor-with-historians/2014/04/24/62f5439e-bf53-11e3-b574-f8748871856a_story.html

4.https://www.history.com/news/ulysses-s-grant-president-accomplishments-scandals-15th-amendment

5. https://www.whitehousehistory.org/bios/ulysses-s-grant

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit
Mormântul fondatorului Dinastiei Zhou de Nord a fost descoperit
TeslaBot, robotul umanoid de la Tesla, face yoga și arată cât de mult a progresat
TeslaBot, robotul umanoid de la Tesla, face yoga și arată cât de mult a progresat
Ultima SuperLună din 2023, numită și „Luna recoltei”, răsare pe cerul nopții vineri, 29 septembrie
Ultima SuperLună din 2023, numită și „Luna recoltei”, răsare pe cerul nopții vineri, 29 septembrie
Test de cultură generală. Care e cel mai mic oraș din România?
Test de cultură generală. Care e cel mai mic oraș din România?
China se gândește serios să construiască baze în peșterile de pe Lună
China se gândește serios să construiască baze în peșterile de pe Lună
Israelienii, primiți în programul Visa Waiver al SUA. România încearcă de foarte mulți ani să fie acceptată
Israelienii, primiți în programul Visa Waiver al SUA. România încearcă de foarte mulți ani să fie acceptată
Bruce Springsteen și-a amânat toate concertele din 2023 până în 2024
Bruce Springsteen și-a amânat toate concertele din 2023 până în 2024
Prima linie de trenuri de mare viteză de lângă strâmtoarea Taiwan, inaugurată de China
Prima linie de trenuri de mare viteză de lângă strâmtoarea Taiwan, inaugurată de China
Iulia Haşdeu, copilul genial care putea să îl întreacă pe Eminescu. Legătura dintre tată şi fiică ce a sfidat paranormalul
Iulia Haşdeu, copilul genial care putea să îl întreacă pe Eminescu. Legătura dintre tată şi fiică ce a sfidat paranormalul
Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”
Greenpeace avertizează că situația de la centrala Zaporojia este „o criză nucleară fără precedent”
O secetă fără precedent afectează oamenii și natura din Amazon
O secetă fără precedent afectează oamenii și natura din Amazon
Premieră în România! A fost implantată prima inimă artificială la un copil
Premieră în România! A fost implantată prima inimă artificială la un copil
Vârfuri de lance din anul 1500 înainte de Hristos, găsite pe un câmp din Teleorman
Vârfuri de lance din anul 1500 înainte de Hristos, găsite pe un câmp din Teleorman
O regulă faimoasă a lui Leonardo Da Vinci a fost dezmințită de un nou studiu
O regulă faimoasă a lui Leonardo Da Vinci a fost dezmințită de un nou studiu
Prima gaură neagră fotografiată de omenire se învârte, au confirmat oamenii de știință
Prima gaură neagră fotografiată de omenire se învârte, au confirmat oamenii de știință
Cea mai urât mirositoare floare din lume ar putea dispărea în curând
Cea mai urât mirositoare floare din lume ar putea dispărea în curând
Căni de băut din schelete și diverse unelte: ce făceau primii oameni cu rămășițele morților
Căni de băut din schelete și diverse unelte: ce făceau primii oameni cu rămășițele morților
Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani
Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani